NOVA sezona u Ateljeu 212 počinje u ponedeljak veče na Sceni "Petar Kralj", premijerom drame "Noževi u kokoškama" Dejvida Harovera, kojom se glumica Katarina Žutić prvi put predstavlja kao rediteljka.

Ova inscenacija jednog od najizvođenijih savremenih dramskih dela je njen master rad na Katedri za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a kako je izjavila, u načinu na koji je pristupila komadu bila inspirisana radom reditelja Dejvida Linča.

- Pokušala sam da napravim napeti triler iz jedne priče koja je puna strasti i ljudskih nagona koji su nesavladivi, ali i da je "uvijem" u neko ruho horora, trilera i napetosti.

Na naše pitanje šta je ono što ovu psihološku dramu, Haroverovu alegoriju o primitivnom, konzervativnom društvu stalno čini bolno aktuelnom upravo u ovom našem regionu, gde se od 1995. neprestano izvodi na raznim scenama, Katarina Žutić kaže:

- To je priča o potonuću jednog društva, o patologiji, predrasudama, ksenofobiji, praznovernoj ruralnoj zajednici, zato se njena radnja i odvija u nekom kvazi srednjem veku, a to je vreme koje mi danas živimo na ovom našem prostoru. Poslednje tri decenije mi civilizacijski nismo išli napred, nego nazad, a kritika tog retrogradnog društva u ovoj drami prelama se kroz priču o strastima mlade žene koja nema ime, ona je bezimena. Suštinski, Harover se u svom delu obraća obrazovanom čoveku, i postavlja provokativna pitanja koliko on može da učini da se nešto pomeri u njegovom okruženju, u kom smeru bi trebalo da ide, kad treba da reaguje, a kad da stane.

PROČITAJTE JOŠ - DVE POZNATE SRPSKE GLUMICE KRIJU NEVEROVATNU PRIČU: Njihove majke su volele istog čoveka

S druge strane, kako ističe, drama "Noževi u kokoškama" se obraća ženi, koja nema svest o tome da može da bude slobodna, duhovno ispunjena i ostvarena u svakom smislu, a da se pritom ne oslanja jedino na muškarca.

PROČITAJTE JOŠ - "Noževi u kokoškama" premijerno 30. septembra u Ateljeu 212


EKIPA

PRVA repriza premijere je 11. oktobra, glavne junake igraju Jelena Petrović, Nikola Šurbanović i Marko Grabež, a u ekipi su i dramaturg Periša Perišić, scenografkinja Jasmina Holbus, kompozitorka Anja Đorđević, koreografkinja Sonja Divac, i kostimografkinja Marija Marković.