Tri priče o Božjim čudima

M. STANČIĆ

28. 09. 2019. u 12:33

Три приче о Божјим чудима

Scena iz filma "Nebesa"

Prvi deo ostvarenja "Nebesa" Srđana Dragojevića završen u Skoplju

SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


Božja čuda u vremenu tranzicije oslikavaju liniju nove filmske priče režisera Srđana Dragojevića "Nebesa", čiji je prvi deo, kako je ocenio autor, "uspešno snimljen" na nekoliko lokacija u Skoplju od 16. do 25. septembra.

Dragojević je otkrio da film prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u periodu od 1993, preko 2001, do bliske budućnosti 2026. godine.

- Novi film je, kao što kaže moja sestra monahinja - "hrišćanska komedija", a ja bih rekao više "hrišćanska alegorija". Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način - rekao je Dragojević u Skoplju.

Pročitajte još - Srđan Dragojević: Od dece pravimo TV morone

Ovaj film o jednoj zemlji istočne Evrope u tranziciji se snima u koprodukciji Srbije, Nemačke, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

- Pojava čuda u filmu, odgovor je kolektivne svesti na promene koje prinuđuju zajednicu da gleda svet oko sebe - naopako. Film je inspirisan motivima proze već zaboravljenog francuskog pisca Marsela Emea, koga sam čitao osamdesetih. Ima dosta humora, ali je u osnovi ozbiljan - rekao je Dragojević.

Srđan Dragojević

EKIPA

ULOGU zastavnika Stojana tumači Goran Navojec, njegovu ženu Nadu igra Ksenija Marinković (u jednoj od tri priče u filmu je i u ulozi prosjakinje), a u glumačkoj ekipi su i Srđan Todorović, Deniz Abdula, Ratka Radmanović...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije