NASTUPOM Beti Đorđević i dodelom nagrada večeras je u Luci Beograd završen 53. Bitef. Gran-pri "Mira Trailović" pripao je predstavi "Ali: strah jede dušu", u režiji Sebastijana Horvata, koju je 23. i 24. septembra izvelo Slovenačko narodno gledališče iz Ljubljane. Specijalnom nagradom "Jovan Ćirilov" ovenčan je komad "Nemoralne priče - 1. deo: Kuća majka", autora Fije Menar i Žan-Lika Božolea.

O laureatima je odlučivao međunarodni stručni žiri u sastavu Olga Dimitrijević (spisateljica i performerka), Ersan Mondtag (reditelj iz Nemačke), Sanja Mitrović (pozorišna rediteljka i predavačica iz Belgije), Doroti Čanski (pozorišna kritičarka i profesorka studija pozorišta na Teksaškom univerzitetu) i Kristin Amon-Sirežol (profesorka emeritus sa Sorbone).


U glavnom programu bilo je dvanaest predstava iz osam zemalja - Belgije, Hrvatske, Nemačke, Nigerije, Brazila, Francuske, Slovenije i Srbije.


Nagrada "Politike" za najbolju režiju otišla je u ruke Sebastijana Horvata, reditelja komada "Ali: strah jede dušu". Odluku je doneo "Politikin" žiri, u sastavu Gordana Popović, Ana Tasić i Milan Nešković.


Publika je na ovogodišnjem Bitefu bila saglasna sa ocenom žirija i za najbolju predstavu proglasila "Ali: strah jede dušu" sa prosečnom ocenom 4,67. Drugo mesto pripalo je komadu "Retke ptice", u produkci francuske trupe "Vuk za čoveka" (sa ocenom 4,57), a treće "Tartif" Narodnog pozorišta u Beogradu.


Smotru su zatvorila izvođenja komada "Pozvani" i "Retke ptice", a posle proglašenja Beti je, između ostalih, otpevala hit "Počnimo ljubav iz početka", koji je bio slogan ovogodišnjeg Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala.


PROČITAJTE I: POZORIŠNA KRITIKA - 53. BITEF: O mesu, betonu i kesama na glavi

PARALELA S DANAŠNjOM KSENOFOBIJOM


U POBEDNIČKOJ predstavi Horvata, u scenskoj adaptaciji klasičnog teksta Rajnera Vernera Fasbindera, zadržava izvorni društveni milje i radnju. Sedamdesete godine 20. veka u Zapadnoj Nemačkoj, slučajni susret i neočekivana ljubav između starije nemačke čistačice, udovice, i mladog marokanskog gastarbajtera, predrasude i neprihvatanje njihove okoline...

Ovaj izbor se pokazuje kao ispravan, jer publika bez problema razvija paralelu s današnjim oblicima ksenofobije, netrpeljivosti prema strancima, migrantima.