POSLE prošlogodišnje uspešne premijere, kada je kao prva srpska galerija samostalno nastupila na jednom od najvažnijih umetničkih sajmova u ovom delu sveta - Viennacontemporary, galerija "Rima" se ove godine vratila u Beč, gde od četvrtka brani boje naše likovne scene na smotri koja će trajati do 29. septembra.

Manifestacija koja se odvija u hali "Marks", okuplja galerije iz 25 zemalja, njih oko stotinu, čime pruža širok uvid u savremenu evropsku umetničku produkciju. Među izlagačima su i neke od najprestižnijih evropskih galerija - "Tadeuš Ropac", "Martin Janda" i "Krinzinger", a sajam okuplja i veliki broj stručnjaka, kustosa, konsultanata, predstavnika uglednih muzejskih institucija kao i uticajnih kolekcionara.

Pročitajte još - U Parizu izložba o Srbiji u Velikom ratu

- Naš prvi nastup na prošlogodišnjem sajmu savremene umetnosti Viennacontemporary u Beču bio je izuzetno primećen, a ove godine predstavićemo trojicu umetnika različitih generacija za koje je međunarodna publika pokazala veliko interesovanje: Đorđa Ivačkovića, Dušana Otaševića i Ivana Šuletića - kaže, za "Novosti", Aleksandar Milojević, osnivač i vlasnik "Rime", koja poslednjih godina deluje na dve adrese: kragujevačkoj i beogradskoj. - S obzirom na to da smo lani, u međunarodnom društvu, potvrdili kvalitet i autentičnost naše umetnosti, ali i profesionalni nivo galerije i našeg nastupa, ove godine su nam ambicije porasle i odlučili smo se za nešto veći izlagački prostor.

Posetioci bečkog sajma imaće priliku da prvi vide do sada neizlagane radove - Ivačkovićeve slike velikih formata iz šezdesetih i sedamdesetih godina, najnovije objekte akademika Otaševića, kao i slike i crteže iz ovogodišnje produkcije Ivana Šuletića.

Dušan Otašević

- Sajam je protekle godine posetilo preko sedamdeset hiljada ljudi, tako da se potvrdio kao izvrsna platforma za predstavljanje naše umetnosti na međunarodnoj sceni - dodaje sagovornik. - Za nekoliko dana trajanja sajma izložena umetnička dela vidi nemerljivo više ljudi nego jednomesečnu samostalnu izložbu u bilo kojoj ovdašnjoj, ali i većini inostranih galerija. A među publikom su i kustosi evropskih muzeja, galerija i fondacija kao i konsultanti uglednih privatnih kolekcionara. Zahvaljujući našem prošlogodišnjem nastupu pojedini naši umetnici su se našli u kolekcijama evropskih fondacija, što je od velike važnosti. Mislim da su ugledni evropski sajmovi poput ovog u Beču jedinstvena infrastrukturalna prilika da naša umetnost postane vidljiva, prepoznata i umrežena u savremenu evropsku umetničku scenu.


PODRŠKA DRŽAVE

UČEŠĆE galerije "Rima" na najvećem sajamu umetnosti u Austriji i jednom od najperspektivnijih u Evropi, podržali su Ministarstvo kulture i Grad Beograd.

- To je drastična promena u odnosu na prethodnu godinu kada smo otišli bez podrške države - objašnjava Milojević. - Za celokupno društvo i državu od velike je važnosti da ovakvi vidovi nastupa na međunarodnoj sceni, bilo galerije ili pojedinca iz Srbije, naiđu na razumevanje i pomoć.