Ubrzano ostajemo bez najvećih

A. P.

25. 09. 2019. u 19:01

Убрзано остајемо без највећих

Otašević, Lojanica, Merenikova i Denegri, Foto Z. Jovanović

Komemorativni skup u SANU u sećanje na velikog slikara Petra Omčikusa (1926-2019). Lojanica: Sa svakim odlazećim velikanom postajemo sve siromašniji

SVE ubrzanije ostajemo bez najvećih. Kao da to nije samo zbog njihove starosne dobi, nego kao da oni odlaze brže i žurnije nego što bi to ovom narodu trebalo. Ostajemo sa sve manje osvedočenih vrednosti pre nego što su na pomolu neke nove koje bi ih mogle zameniti. Sa svakim odlazećim velikanom postajemo sve skromniji, sve siromašniji - poručio je akademik, arhitekta Milan Lojanica, na skupu u sredu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, posvećenom slikaru i vajaru i članu SANU Petru Omčikusu (1926-2019), koji je preminuo 26. aprila.

Govornici su u sredu podsetili na veliko i važno delo slavnog umetnika, i, naravno, nezaobilaznu Zadarsku grupu.

- Njihovo slikarstvo bilo je isto što i njihova lična priča, oličenje otpora prema svakoj vrsti svrstavanja, odnosno, beskompromisno traženje sopstvenog puta. Reč je o talentima izuzetne vrste. Oni svoje slike nisu pravili ili slikali nego su one, kako se to kaže, "same otpadale od njih" - ocenio je Lojanica.

Pročitajte još - SAHRANjEN PETAR OMČIKUS: U večnost ispraćen slikar života

Istoričar umetnosti Jerko Denegri u svom govoru osvrnuo se na "pariske dane Petra Omčikusa":

- Od trenutka pripadništva zadarskom bratstvu do dugih, usamljeničkih pariskih decenija, opstao je radeći umetnost po sopstvenoj potrebi, čuvajući samostalnu i apartnu individualnu poziciju - zaključio je Denegri.

O liku i delu Petra Omčikusa u sredu su govorili i akademik Dušan Otašević i profesor Lidija Merenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije