Vladimir Pogačić - Zadužio je naš film

R. R.

24. 09. 2019. u 09:42

Владимир Погачић - Задужио је наш филм

Vladimir Pogačić

Kinoteka obeležava vek od rođenja reditelja Vladimira Pogačića

JUGOSLOVENSKA kinoteka obeležava sto godina od rođenja velikog filmskog autora, reditelja, scenariste i glumca Vladimira Pogačića (1919-1999), koji je svojim delima obeležio jugoslovensku i srpsku kinematografiju.

U dugom nizu godina, od 1954. do 1983, Pogačić je bio direktor Jugoslovenske kinoteke, i za to vreme izrazito je unapredio njenu delatnost, obezbeđujući joj veliki međunarodni ugled. U razdoblju između 1969. i 1971, kao i 1979. i 1981, bio je potpredsednik FIAF-a (Međunarodna organizacija filmskih arhiva), a između 1972. i 1979. i predsednik. Kako ističu u Jugoslovenskoj kinoteci, u razdoblju predsednikovanja FIAF-om, Pogačić je bio i potpredsednik Saveta za film, radio i televiziju (CICT) pri UNESCO-u.

Generacije nekadašnjih studenata Akademije za pozorište, film, radio i televiziju (kasnije Fakulteta dramskih umetnosti) u Beogradu, sećaju se ovog značajnog sineaste i kao izuzetnog profesora, koji je godinama bio i glavni urednik jednog od najuticajnijih časopisa tadašnje Jugoslavije "Film danas".

Pročitajte još - Jugosloveska kinoteka: Kuća svetskog ugleda

Kao reditelj, Pogačić je debitovao 1948. "Pričom o fabrici", a među njegovim najznačajnijim ostvarenjima izdvajaju se prvi jugoslovenski špijunski film "Poslednji dan" (1951), snimljen po scenariju Oskara Daviča, "Nevjera" (1953), za koju je nominovan za kansku Zlatnu palmu, "Anikina vremena" (1954), po istoimenoj noveli Ive Andrića, prvo domaće delo distribuirano u američkim bioskopima. Pogačićevi "Veliki i mali" (1956) su prvi jugoslovenski celovečernji igrani film nagrađen na nekom međunarodnom festivalu - za najbolju režiju u Karlovim Varima, i nominacija za "Kristalni globus" za najbolje ostvarenje.

Scena iz filma "Anikina vremena"


Tu su i "Subotom uveče" (1957), "Sam" (1959), "Pukotina raja" (1959). Svoj izuzetni opus Pogačić je zaključio 1963, ratnom dramom "Čovjek sa fotografije".

RETROSPEKTIVA

SEĆANjE na Vladimira Pogačića započelo je u Muzeju Kinoteke, retrospektivom najvažnijih filmova koje je snimio, a publika će imati priliku da vidi i njegovu "Karolinu Riječku" (1961), istorijski spektakl iz doba Napoleona, u kojem je naslovnu ulogu igrala engleska glumica En Obri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije