Galina Maksimović: “Strah od leptira“

Dragana Bošković

ponedeljak, 23. 09. 2019. u 16:28

Галина Максимовић: “Страх од лептира“

Foto: Promo

Po poznatom romanu Manuela Puiga, „Poljubac žene pauka“, mlada spisateljica Galina Maksimović je napisala zanimljivu, originalnu pozorišnu dramu.Reditelj Isidora Goncić. „Vuk“,“Merlinka“
Po poznatom romanu Manuela Puiga, „Poljubac žene pauka“, mlada spisateljica Galina Maksimović je napisala zanimljivu, originalnu pozorišnu dramu „Strah od leptira“, u kojoj dva muškarca, Nikola(Dušan Kaličanin) i Vjeran (Zoran Pajić), zatvorenici, preživljavaju bezizlaznu svakodnevicu „premotavanjem“ filmova, od kojih svaki govori i o njima dvojici.


O slobodi je, najopšije rečeno, ovde reč, no, još više od toga, problematuzuje se mogućnost izbora i razloga za izbor, kao i mogućnost izlaska iz sopstvenih granica, naročito u etičkom i emotivnom domenu. Kada Vjeran, na slobodi, sreće ponovo Nikolu, taj susret je na svaki način sudbonosan, za obojicu. Iako se u međuvremenu univerzum za njih radikalno promenio, oni regresiraju na početni odnos, u kome ne postoji mogućnost da obojica opstanu.


Galina Maksimović je „Strah od leptira“ (divna metafora transformacije u lepotu i sklad, kao leptir) napisala po motivima romana „Poljubac žene pauka“ Manuela Puiga, koji se pamti i po filmu, u kome je nezaboravan bio Vilijam Hart, vešto pomerajući dramsko težište na prepoznatljive motive, koji vladaju našim mentalitetom. Vjeran je uhapšen na demonstracijama i trpi permanentne batine u zatvoru. Sa njim je „strateški“, u ćeliju ubačen Nikola, žena, zapravo, zarobljena u muškom telu. On (ona) svakoga dana vodi Nikolu u svet celuloidne iluzije, da mu olakša torturu, a i da dozna, za račun policije (upečatljiv Svetozar Bule Goncić), ono što ih interesuje o demostrantima. Jasno je da je od njih dvojice Nikola, transvestit, onaj pravi, istiniti i stvaran, za razliku od Vjerana, koji je, zapravo, lažni, slučajni revolucionar. Izložen teroru koji pripada različitima u ovom društvu, Nikola postoji, fluidan kao leptir, u očekivanju časa, kada će postati stvarna žena. Njegova empatija i njegova tuga su beskrajni. Ta autentičnost na kraju dopire do Nikole, i on, na slobodi, više ne može da zaboravi stvarnu, istinitu povezanost sa Nikolom, njegove filmove i tačne definicije ljudskih odnosa i patnje, koju ljubav donosi.


PROČITAJTE JOŠ: VIMINACIJUM FEST: Kiša prekinula predstavu „Na Drini ćuprija“


Isidora Goncić je, tačnom podelom, pre svega, postigla da duel u zatvorskoj ćeliji na početku preraste u filozofsku raspravu, u drugom delu predstave. Nikola i Vjeran, kada se sretnu kao slobodni ljudi, moraju da okončaju svoj odnos na jedini mogućni način – putujući zajedno u nigde. Sloboda im dolazi „na noge“, ali ona je, kao obično, preskupo plaćena. Rediteljka je, kao i u svojoj predstavi „Spojleri“, o marginalcima, takođe, ponovo pokazala istančan ukus i sposobnost da odmeri i tačno i delikatno, do koje granice umetnost ima značaj metafore, a odakle bi započeo banalni život. Tako, u predstavi „Strah od leptira“, potresnoj i tragičnoj, zaslugom reditelja i odličnih tumača, ništa se ne događa, što nije čist pozorišni znak. Jezikom pozorišta, uprkos izvesnom broju opštih mesta u tekstu Galine Maksimović, Isidora Goncić nas je dovela do definicije borbe za svekoliku slobodu.


Ona glasi:“Do smrti!“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Jelena

10.11.2019. 17:07

Nikola je Zoran Pajic a Vleran je Dusan Kalicanin a ne kao sto ste vi napisali strasno