Priznanje za Kovačevića

G. Vila

nedelja, 22. 09. 2019. u 20:28

Признање за Ковачевића

Akademiku uručen "Književni venac Kozare" / Foto SRNA

Proteklog vikenda održani 47. "Književni susreti na Kozari"

SRPSKOM dramskom piscu i scenaristi, akademiku Dušanu Kovačeviću, u okviru 47. "Književnih susreta na Kozari" i "Večeri laureata" uručena je nagrada za životno delo - "Književni venac Kozare".

Autor kultnih dela poput "Balkanskog špijuna", "Radovana Trećeg", "Ko to tamo peva", "Maratonaca...", izjavio je da mu je ova nagrada izuzetno draga jer potiče iz kraja koji je iznedrio velike pisce, poput Branka Ćopića i Petra Kočića.

Pročitajte još: Momi ulica na Kefaloniji

- Ova nagrada objedinjuje sve te ljude koji su ovde živeli, pisali i ostavili trag u srpskoj književnosti, a objedinjuje i tu mitsku planinu Kozaru, koja je u našem sećanju zapamćena i kao ponos i kao stradanje - rekao je Kovačević.

U okviru "Večeri laureata", izvedena je scena iz predstave "Sabirni centar", rađene u koprodukciji prijedorskog i Narodnog pozorišta Republike Srpske, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Marka Misirače. Održan je i razgovor sa laureatom, koji je vodio akademik Matija Bećković, počasni građanin grada Prijedora.

- Reč o jednom o najvećih pisaca srpske književnosti koji je u proteklih 50 godina stvorio niz veoma važnih komedija. Imamo pisca koji služeći se grotesknom komikom ili crnohumornim smehom, ponire u najdublje slojeve integriteta srpskog naroda i razobličava njegove vrline i mane - izjavio je obrazlažući odluku, član žirija Goran Maksimović.

Centralni deo manifestacije "Pesničko podne", održan je proteklog vikenda na Mrakovici, gde su svoje stihove govorili pesnici Milosav Tešić, Matija Bećković, Dragan Kolundžija, Ljubivoje Ršumović, Slobodan Jović, Vid Vicko Vukelić, Veroljub Vukašinović, Đorđe Nešić i Vladimir Tabašević. "Susretima" je prisustvovao veliki broj đaka iz Prijedora i okolnih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije