LIFFE festival: Gran pri osvojila Teona Strugar Mitevska

I. Mitić

nedelja, 22. 09. 2019. u 17:02

LIFFE фестивал: Гран при освојила Теона Стругар Митевска

Foto: I. Mitić

Dodelom priznanja zatvoren 12. Leskovački internacionalni festival filmske režije. Čak tri nagrade za "Ajvar", debitanski film rediteljke Ane Marije Rosi

Makedonska rediteljka Teona Strugar Mitevska dobitnik je Gran prija ovogodišnjeg Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije(LIFFE) za film "Gospod postoji, njeno ime je Petrunija", a specijalnu nagradu žirija osvojila je i njegova glavna protagonistkinja Zorica Nuševa. Nagradu koja nosi ime čuvenog Živojina Žike Pavlovića prvonagrađenoj rediteljki uručio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kome je Teona Mitevska poručila da bi rado postala Leskovčanka.

- Prvi put sam u Leskovcu. Divan vam je grad i festival. Nije lako biti reditelj, ali ja veoma volim svoj posao. Živela umetnost! Živela beskompromisnost! Živela hrabrost i u duhu "crnog talasa" - živeo dobar film! - poručila je Teona Strugar Mitevska.

Tročlani žiri 12. LIFFE, koji su činili reditelji Nenad Dizdarević i Vinko Brešan i glumica Bojana Maljević, u obrazloženju nagrade ističu "da autorka ovim filmom osvaja slobodu i da ga svojim rukopisom čini autentičnim i nezaboravnim filmskim ostvarenjem". Drugu nagradu poneo je reditelj Dragan Marinković za film "Pijavice". On se zahvalio organizatorima festivala i posebno njegovom umetničkom direktoru Darku Bajiću.


Pročitajte još - LIFFE: Afirmacija regionalne koprodukcije

- Hvala vam na nagradi, ali hvala i na ovom divnom festivalu na kome sam po ko zna koji put. Darko je uložio enormnu energiju da sve ovo ovako izgleda, a i domaćini su posvećeni nama koji pravimo filmove. To je i razlog zbog čega poželimo da se vratimo u Leskovac - rekao je Marinković.

Za svoj debitantski film "Kralj Petar Prvi" Petar Ristovski dobio je treću nagradu, a žiri je, pored ostalog, istakao da ovaj mladi reditelj, posle filma "Marš na Drinu" Žike Nikolića, sa velikom odvažnošću i profesionalizmom nastavlja put ovog slavnog reditelja.

Teona Strugar Mitevska


- Izuzetno sam počastvovan i srećan zbog ove nagrade. Za mene, kao debitanta, nikako nije mala stvar biti treći na ovakvom festivalu. U ovaj film smo uložili mnogo rediteljskog zanata. Drago mi je da je to žiri prepoznao i taj trud nagradio - istakao je Petar Ristovski.
Ana Marija Rosi


Nagrade za glavnu žensku odnosno mušku ulogu pripale su Nataši Ninković i Sergeju Trifunovića, za uloge u filmu "Ajvar", rediteljke Ane Marije Rosi, koja je osvojila specijalnu nagradu za režiju, dok je nagradu za najbolju produkciju žiri dodelio filmu "Osmi povjerenik" Ivana Salaja. U konkurenciji za nagrade bilo je pet domaćih i osam filmova iz regiona. Njegov umetnički direktor reditelj Darko Bajić se zahvalio leskovačkoj publici na velikoj podršci za koju je rekao da je dala srce ovom festivalu. Bajić je zamolio za još jedan aplauz i posvetio ga piscu, scenaristi i reditelju Gordanu Mihiću. Čast da zatvori festival pripala je glumcu i reditelju Mimi Karadžiću koji je to učinio stihovima pesme "Proleće" Vitomira Vite Nikolića.
Bogdan Diklić


SPECIJALNO PRIZNANjE

Ovogodišnji LIFFE, osim po odličnom izboru regionalnih filmskih ostvarenja nastalih minule godine, ostaće upamćen i po tome što je specijalnu nagradu festivala, za doprinos afirmaciji regionalne kinematografije u svetu, dobio proslavljeni glumac Bogdan Diklić. Ona, takođe, nosi ime Živojina Žike Pavlovića, a uručena mu je na otvaranju ove petodnevne filmske smotre u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.


STUDENTSKI FILM

U selekciji studentskih filmova, žiri, koji su činili Kosta Peševski, Dragan Jović i Milan D. Špiček, Gran pri "Radomir Bajo Šaranović" dodelio je Siniši Cvetiću za režiju filma "Dinosaurus". Drugonagrađeni film je "Autorefleksija u tri epizode" Sare Ristić, a treća nagrada pripala je slovenačkoj rediteljki Mateji Rakovec za režiju filma "Češnjevi kolački".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije