Ovacije „Balkanskom špijunu“

R.R.

subota, 21. 09. 2019. u 00:06

Овације „Балканском шпијуну“

Foto N. Skenderija

Nova premijera kultnog filma Dušana Kovačevića
U OKVIRUprojekta „VIP Kinoteka“, u bioskopu„Vlada Divljan“ sinoć je premijerno prikazana digitalno restaurisana verzije filma „Balkanski špijun“, kultnog dela Dušana Kovačevića, kojom se on 1984. godine prvi put predstavio i kao reditelj, zajedno sa Božidarom Botom Nikolićem.

Antologijska priča o Iliji Čvoroviću, bivšem staljinisti koji proganja svog podstanara, u kojoj je briljirao Danilo Bata Stojković, snimljena je u produkciji „Union filma“, na festivalu u Puli svojila je Zlatnu arenu za najbolji film (ista nagrada pripala je i Bati za najbolju mušku ulogu), a njena projekcija u novom „ruhu“ pokazalo se i sada, posle 35 godina, kao kulturni događaj.

PROČITAJTE JOŠ - Veliko interesovanje za "Balkanskog špijuna" na Dubrovačkim letnjim igrama

Mnogi slavni glumci koji su bili u ekipi ovog filma više nisu među nama - Zvonko Lepetić, Bora Todorović, Sonja Savić, Milivoje Tomić, Predrag Pepi Laković, Velimir Bata Živojinović, pa su sinoćnoj projekciji prisustvovale samo Mira Banjac, nezaboravna u liku Danice Čvorović, i Branka Petrić koja je igrala Novinarku.

Balkanski špijun“ ispraćen je ovacijama prepunog gledališta, u kome su bili brojni filmski i kulturni poslenici - Renata Ulmanski, Radoslav Rale Zelenović, Milan Caci Mihailović, Iva Štrljić (njen otac Milan Štrljić igrao je policijskog inspektora u ovom filmu), Radmila Čvorić, Aleksandar Gajović...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije