Kroz vekove izdržali sve hirove istorije

D. Bt.

subota, 21. 09. 2019. u 08:12

Кроз векове издржали све хирове историје

Foto P. Mitić

U Narodnoj biblioteci Srbije otvoreni 56. Beogradski međunarodni susreti pisaca

U svečanoj sali Narodne biblioteke Srbije juče su otvoreni 56. Beogradski međunarodni susreti pisaca, na kojima učestvuje 21 književnik iz 17 zemalja.

U pozdravnoj besedi Milovan Vitezović, predsednik Udruženja književnika Srbije je istakao:

- Kroz vekove Beograd je izdržavao sve hirove istorije i surove ćudi osvajača. Istoričari su utvrdili da je obnavljan više od 40 puta. Obnavljan je i legendama i poezijom. Prva pesma u njegovu slavu, koju imamo sačuvanu, napisana je 1433. godine. U svojoj burnoj i dugotrajnoj borbi za oslobođenje, a potom i za očuvanje svoje slobode, srpski narod, nemajući tolike podrške u zemljama slobodne Evrope, imao je najveće saveznike u pesnicima. Pomenuću izabrana imena naših saveznika u istorijskoj hronologiji: Gete, Grim, Puškin, Igo, Rostan, D`Anuncio, Breht... I na kraju 20. veka, u NATO agresiji na Srbiju, u svom višemesečnom otporu, građani Srbije i srpski pesnici imali su najveću podršku u Pinteru, Handkeu, Vojnoviču, Čomskom, Teodoropulusu i u vama mnogima u svetu. Dobro nam došli u Srbiju, zemlju dobrih, gostoljubivih i duševnih ljudi i iskreno egzaltiranih pesnika.

U ime Ministarstva kulture i informisanja, pokrovitelja Susreta, skup je pozdravio Aleksandar Gajović, državni sekretar.

PROČITAJTE JOŠ - Matijina zanosna Reč

Ovogodišnji Susreti posvećeni su jubilejima, 200 godina od rođenja velikog američkog pesnika Volta Vitmana i 125 godina od rođenja našeg velikana Momčila Nastasijevića, o kojima je na engleskom, ruskom i srpskom, govorio Aleksandar Petrov, predsednik Odbora za međunarodnu književnu saradnju UKS.

U ime gostiju učesnika govorio je Ivan Čarotan iz Belorusije, istakavši: "Ja sam ne samo Belorus nego i Belosrbin!" Skup su pozdravili i Dragan Purešić, zamenik upravnika Narodne biblioteke Srbije i Mladen Vesković, viši savetnik Ministarstva kulture, a u muzičkom programu učestvovali su Sofija Perić i Saša Perić.

Prilikom susreta sa gostima skupa u Starom dvoru, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je najavio formiranje Legata srpskih pisaca u Biblioteci grada Beograda, na predlog Aleksandra Gatalice.