Jutro sa Marinom: Otvaranje retrospektive Čistač u MSU

M. A. K.

subota, 21. 09. 2019. u 00:12

Јутро са Mарином: Отварање ретроспективе Чистач у МСУ

Dejan Sretenović Marina Abramović Foto B. Janjić/MSUB

Marina Abramović, od 6.23 u Muzeju savremene umetnosti, će prvo medijima predstaviti retrospektivu "Čistač", koja će u 13 časova biti svečano otvorena

SA prvim vozilima gradske čistoće, krenuće u cik zore novinarske ekipe ka Ušću, gde će Marina Abramović, od 6.23 u Muzeju savremene umetnosti, prvo medijima predstaviti retrospektivu "Čistač", koja će u 13 časova biti svečano otvorena, prijemom bez kamera i foto-aparata. Javnost nije bila prisutna ni, kada je u muzeju organizovana "pretpremijera" (preview), za odabrani krug zvanica iz kulturnog i javnog života i sponzore.

U susret otvaranju, danas je predstavljena, još "vruća" iz štamparije obimna studija "Marina Abramović: Od reza do šava" Svetlane Racanović, koju je objavila izdavačka kuća "Geopoetika", kod koje se nedavno pojavila i knjiga "Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović" Žanet Fišer.

Sutra će Fišerova, koja je doputovala u Beograd, i njena slavna klijentkinja, biti na prijemu u rezidenciji ambasadora Švajcarske Filipa Gea, organizovanog povodom pojavljivanja ovog dela na srpskom jeziku.`


PROČITAJTE JOŠ - OTVARANjE IZLOŽBE MARINE ABRAMOVIĆ: Na listi zvanica poznate domaće i strane ličnosti

Studija Svetlane Racanović, nastala na osnovu njene doktorske disertacije, naučno utemeljeno analizira umetnički razvoj Marine Abramović, od početaka karijere do danas, podelivši ga u tri faze: na performanse nastale sedamdesetih u Beogradu, zajednički život i radove sa Ulajem i period posle njihovog raskida, kada koketira sa popularnom kulturom, objasnio je Vladislav Bajac, direktor "Geopoetike".

- Upornošću i hrabrošću uspela je da ostvari svoju ambiciju i postane svetski slavna umetnica - naglasio je Bajac.


SUPERSTAR

"ROĐENA u Beogradu, Marina Abramović je superstar savremene umetnosti i pionir performansa, koja je svoje telo upotrebljavala da testira granice svoje fizičke i mentalne izdržljivosti više od četiri decenije", piše londonski "Gardijan" u najavi izložbe koja će biti održana sledeće jeseni u Kraljevskoj akademiji. U 250 godina istorije ove institucije ona će biti prva žena koja će tu predstaviti svoju postavku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije