Nevesela slika Evrope u stripu

Bogoljub Grujić

subota, 21. 09. 2019. u 14:47

Невесела слика Европе у стрипу
Izložba stripa u Kulturnom centru Zrenjanina: Nova festival želi da istraži teme evropskog kulturnog nasleđa kroz strip i ilustraciju i ojača osećaj evropskog identiteta kroz olovke evropskih autora

U Kulturnom centru u Zrenjaninu, 23. septembra, biće otvorena internacionalna izložba "Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji". Ova postavka, nastala u sklopu Nova festivala koji u Pančevu organizuje udruženje "Komunik art" već četiri godine, predstaviće 42 autora iz 25 evropskih zemalja.

Selektor strip programa je Saša Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, a producent izložbe koja je prošle godine predstavljena u sklopu obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa je Snežana Ćuruvija.

- Želja nam je da pokrenemo niz aktivnosti kako bismo približili kulturno nasleđe građanima, podigli svest o njegovom značaju za društvo i unapređivali znanja o bogatoj evropskoj baštini - naglasila je Snežana Ćuruvija, uz napomenu da kulturno nasleđe ima univerzalnu vrednost i da je važno očuvati ga i preneti na buduće generacije.


PROČITAJTE JOŠ: Rasinski izvezao "Zvukovez"

U okviru svog vizuelnog programa, Nova festival želi da istraži teme evropskog kulturnog nasleđa kroz strip i ilustraciju i ojača osećaj evropskog identiteta kroz oči i olovke eminentnih evropskih autora i autora u usponu. Strip i ilustraciju, naročito kada su inspirisani činjenicama, možemo percepirati kao vrlo korisni edukativni alat u oblasti istorije, didaktike, politike, a kombinacija teksta i slike, ponekad i humorističkog formata, veoma je primenjena širom sveta.

- Razgledajući brojne pristigle radove, stiče se nevesela slika o Evropi danas, u kojoj komercijalizam, konformizam cvetaju, prisutna je izbeglička kriza i brojni drugi akutni problemi... Umetnici, kao senzitivniji deo društva, osećaju da je o tome potrebno govoriti i upravo ta zapitanost je način da se dođe do pozitivnih rešenja, i dubljih uvida, što je svakako suština naše zajedničke tradicije - naglasio je Aleksandar Zograf, selektor strip programa.

Novinski strip i knjige stripa su verovatno najveća i najuticajnija oblast ikonografije u istoriji, sa milionima zasebnih slika stvorenih od 1900. i predstavljaju dominantnu grafičku mitologiju 20. veka, kojoj čak ni film ili televizija ne mogu da pariraju.

Izložba u Kulturnom centru u Zrenjaninu biće dostupna gledaocima do 30. septembra.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije