Branka Petrić: Balkanski špijun je remek-delo

Radmila Radosavljević

21. 09. 2019. u 14:12

Glumica Branka Petrić o predstavi i filmu po kultnom delu akademika Dušana Kovačevića: Za Danicu Čvorović sam dobila tri nagrade, i s radošću sam je igrala na sceni JDP

Бранка Петрић: Балкански шпијун је ремек-дело

Foto I. Marinković

PREMIJEROM digitalno restaurisane verzije filma "Balkanski špijun", kultne drame Dušana Kovačevića, kojom se naš najznačajniji savremeni dramatičar 1984. godine prvi put predstavio i kao reditelj, večeras u 19 časova, u bioskopu "Vlada Divljan" nastavlja se nova sezona projekta "VIP Kinoteka".

"Balkanski špijun" je treće Kovačevićevo ostvarenje koje je svrstano u srpsku filmsku i kulturnu baštinu, a režirao ga je zajedno sa Božidarom Botom Nikolićem (u prvoj sezoni digitalno su restaurisani filmovi "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug", koje je po njegovom scenariju režirao Slobodan Šijan).

Slavna biografija ove drame, antologijske priče o političkoj paranoji Ilije Čvorovića, bivšeg staljiniste i zatvorenika koji proganja svog podstanara, započela je pre njene filmske verzije, velikom premijerom na sceni "Bojan Stupica" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu aprila 1983, u režiji Dušana Jovanovića. U liku Ilije Čvorovića briljirao je Danilo Bata Stojković, a njegovu ženu Danicu Čvorović igrala je Branka Petrić.

- Ta premijera "Balkanskog špijuna" bila je kulturni događaj, predstava je doživela toliki uspeh kod kritike i publike da se dešavalo da je igramo i deset puta mesečno - priseća se Branka Petrić. - Mislim da je "Balkanski špijun" samo u JDP imao više od dve stotine pedeset izvođenja, da ne računamo gostovanja po celoj tadašnjoj Jugoslaviji. Brata Ilije Čvorovića Đuru igrao je Josif Tatić, podstanara Petra Jakovljevića Stojan Dečermić, a Ilijinu i Daničinu ćerku Sonju Čvorović igrala je Sanja Milosavljević. Svi smo veoma voleli ovu predstavu za koju se dugo vremena tražila karta više, i mnogo smo se radovali svakom izvođenju. "Balkanski špijun" je na Sterijinom pozorju dobio nagrade za najbolju dramu, predstavu, režiju, a Bata Stojković za najbolju mušku ulogu.

Posle godinu dana Kovačević je odlučio da snimi film sa novom glumačkom podelom, osim Bate Stojkovića koji je ostao u legendarnom liku Ilije Čvorovića, a Danica Čvorović je tada pripala Miri Banjac. U filmskoj verziji "Špijuna" Branka Petrić je dobila ulogu Novinarke.


Bata Stojković i Zvonko Lepetić u filmu "Balkanski špijun" / Foto Jugoslovenska kinoteka


- Ne mogu da kažem da mi je bilo žao, zaista sam verovala da je Duško potpuno u pravu, jer mislim da su Bata i Mira za film bolji par, i pokazalo se da su se sjajno "potrefili". Ali, iz osećanja prema meni, Duško je za scenario dopisao novu ulogu, lik Novinarke, koji se u predstavi samo pominjao, a nije bio na sceni. Tako sam i ja dospela u film "Balkanski špijun", zahvaljujući njegovoj nežnosti prema meni. Ali, dok je trajalo snimanje, mi smo sigurno još sto pedeset puta odigrali ovu dramu na sceni. Za Danicu Čvorović sam dobila tri nagrade, i imala sam priliku da tu fantastičnu igru s Batom Stojkovićem, koji je za Iliju Čvorovića verovatno dobio dvadesetak nagrada, lepo odživim.

Prema rečima Branke Petrić, cela priča o "Balkanskom špijunu" na neki način mogla bi da zvuči i kao anegdota.

- Kada je počeo da se prikazuje film, u isti mah, Duškova drama se igrala na nekoliko beogradskih scena - pored naše verzije u JDP, iz Zagreba je gostovao Fabijan Šovagović, koji je Iliju Čvorovića igrao na sceni "Vuk Karadžić", a njegovu ženu Marija Kon, dok su amateri sa Čukarice, takođe, napravili svog "Špijuna". Mislim da je teško i nabrojati ko je sve u pozorištu na ovom našem prostoru, svih ovih decenija od njenog nastanka režirao ovu Duškovu dramu, jer ona nadilazi vreme i stalno je aktuelna, što su odlike remek-dela. To potvrđuje i njena nova verzija u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i film "Balkanski špijun", koji već trideset pet godina iznova obožavaju nove generacije gledalaca. Sjajno je što je on restaurisan i što će ostati sačuvan kao kulturna baština, i veoma se radujem njegovoj novoj premijeri - ističe Branka Petrić.


DVE ZLATNE ARENE U PULI

NA Pulskom festivalu 1984, "Balkanski špijun" (snimljen u produkciji "Union filma"), svojio je Zlatnu arenu za najbolji film, a ista nagrada pripala je Bati Stojkoviću za najbolju ulogu. Pored njega i Mire Banjac, glumačke bravure zbog kojih je ovaj film i danas u samom vrhu popularnosti, ostvarili su i Zvonko Lepetić u liku Đure, Bora Todorović kao podstanar Petar Jakovljević, krojač, povratnik iz Pariza, Sonja Savić koja je igrala ćerku. U podeli su bili i Milivoje Tomić (doktor), Predrag Pepi Laković (profesor), Milan Štrljić (inspektor Dražić), Velimir Bata Živojinović (palačinkar)..., koji su u svojim epizodama takođe ostali nezaboravni.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije