ZVANIČNO OTVOREN 53. BITEF: Ljubav počela s Orestom u Mosulu

V. V. S.

četvrtak, 19. 09. 2019. u 00:44

ЗВАНИЧНО ОТВОРЕН 53. БИТЕФ: Љубав почела с Орестом у Мосулу

Foto N. Skenderija

U Narodnom pozorištu belgijskom predstavom reditelja Mila Raua, počela tradicionalna pozorišna manifestacija. Do 26. septembra, dvanaest predstava iz Evrope, Afrike i Južne Amerike

POD sloganom "Počnimo ljubav iz početka" i belgijskom predstavom "Orest u Mosulu" u sredu veče je u Narodnom pozorištu zvanično počeo 53. Bitef. Narednih dana, beogradska publika gledaće najbolja ostvarenja (po izboru selektora i umetničkog direktora Ivana Medenice) iz Nemačke, Hrvatske, Nigerije, Francuske, Belgije, Brazila, Slovenije i Srbije.

Prve večeri, burnim aplauzom pozdravljena je prva predstava u zvaničnom programu, s rediteljskim potpisom Mila Raua, koji se uz Štefana Kegija i Tomasa Ostermajera, svrstava u tri najveće rediteljske zvezde ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Zavesu 53. Bitefa "podigla" je koreografkinja iz Berlina (inače argentinskog porekla) Konstanca Makras, čija će predstava "Gradovi kojih više nema"premijerno otvoriti 1. oktobra novu sezonu u Bitef teatru, a koja je inače već dva puta (kao učesnik i član žirija) bila gošća beogradskog festivala:

PROČITAJTE JOŠ - Milo Rau: Evropi se sve vraća kao bumerang


- I u novom ostvarenju koje radim, kao i u prethodnom s kojom sam dolazila u Beograd, biće dosta politike i uspomena vezanih za bombardovanje Drezdena. Predstava se bavi traumama preživelih...

U ovom trenutku političkog armagedona, kroz koji ceo svet prolazi, ono što se dešava u pozorištu i što plesom izražavamo je takođe veoma važno: stalno imate taj kontroverzni izazov da ostanete politički korektni i prihvatljivi,ali da, ipak, prenesete neku poruku.

I da to što radite ostavi neki utisak. Zato su događaji poput Bitefa izuzetno važni, jer pružaju priliku raznim glasovima da se čuju.

A u umetničkom i tematskom fokusu 53. Bitefa je analiza propadanja savremenog društva i zajednice, o čemu će govoriti i dve večerašnje predstave: "Zašto je poludeo gospodin R" Jugoslovenskog dramskog (režija Bobo Jelčić) i "Mladež bez Boga" (koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i Montažstroja) u postavci Boruta Šeparovića.

Inače, drugi deo festivala (od 22. do 26.) odvijaće se u ambijentalnom prostoru Luke Beograd, a simbolično završiti koncertom Beti Đorđević i njenom čuvenom pesmom "Počnimo ljubav iz početka".

PUBLIKA

PRVE festivalske večeri u publici su viđeni Svetozar Cvetković, Branko Cvejić, Branimir Brstina, Nebojša Bradić, Jelena Đokić, Milan Beoko, Radoman Kanjevac, Vladimir Kostić, Kokan Mladenović, Vesna Čipčić, Nataša Ninković, Dragan Veliki, Isidora Minić...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije