POVODOM 280 godina od rođenja Dositeja Obradovića (1739-1811) i 15 godina postojanja zadužbine sa njegovim imenom, u utorak je u ovoj kulturnoj instituciji priređen svečani program. Tom prilikom predstavljena su i dva izdanja, brošura "Beograd - stopama Dositeja", u kojoj su obeležena mesta gde je živeo i radio dok je boravio u Beogradu, i mapa "Dositejeva putovanja kroz Evropu".

Upravnica Zadužbine "Dositej Obradović" Mirjana Dragaš naglasila je da je program organizovan u okviru Evropskih dana kulturne baštine, jer je Dositej bio veliki putnik i obišao mnogobrojne gradove i krajeve u Evropi.

Pročitajte još - Kompromitovani Dositej

Dr Dušan Ivanić, predsednik UO Zadužbine, naveo je neke od najznačajnijih poduhvata ove institucije u proteklim godinama, kao što je obnavljanje rodne kuće Dositeja u Čakovu, objavljivanje njegovih sabranih dela u šest knjiga, organizovanje šest naučnih simpozijuma i nekoliko okruglih stolova. Dve objavljene publikacije, rekao je Ivanić, predstavljaju srećan spoj kulture i umetnosti, što je sasvim i prirodno jer je Dositej uvek išao na putovanja, često bez obezbeđenih sredstava, kao u neku vrstu avantura. Iz mape se može videti da je boravio u Londonu, Parizu, Hamburgu, Haleu, Veneciji, Trstu, Lajpcigu, Berlinu, ...

U umetničkom programu stare kompozicije izveli su Milena Rajković, violinistkinja, i Uroš Dojčinović, gitarista, dok je Rada Đuričin čitala odlomke iz Dositejevih dela.