Putevima velikog Dositeja

D. Bt.

18. 09. 2019. u 00:42

Путевима великог Доситеја

Upravnica Mirjana Dragaš Foto Dositejeva zadužbina

Svečano obeležen jubilej u zadužbini sa imenom srpskog prosvetitelja

POVODOM 280 godina od rođenja Dositeja Obradovića (1739-1811) i 15 godina postojanja zadužbine sa njegovim imenom, u utorak je u ovoj kulturnoj instituciji priređen svečani program. Tom prilikom predstavljena su i dva izdanja, brošura "Beograd - stopama Dositeja", u kojoj su obeležena mesta gde je živeo i radio dok je boravio u Beogradu, i mapa "Dositejeva putovanja kroz Evropu".

Upravnica Zadužbine "Dositej Obradović" Mirjana Dragaš naglasila je da je program organizovan u okviru Evropskih dana kulturne baštine, jer je Dositej bio veliki putnik i obišao mnogobrojne gradove i krajeve u Evropi.

Pročitajte još - Kompromitovani Dositej

Dr Dušan Ivanić, predsednik UO Zadužbine, naveo je neke od najznačajnijih poduhvata ove institucije u proteklim godinama, kao što je obnavljanje rodne kuće Dositeja u Čakovu, objavljivanje njegovih sabranih dela u šest knjiga, organizovanje šest naučnih simpozijuma i nekoliko okruglih stolova. Dve objavljene publikacije, rekao je Ivanić, predstavljaju srećan spoj kulture i umetnosti, što je sasvim i prirodno jer je Dositej uvek išao na putovanja, često bez obezbeđenih sredstava, kao u neku vrstu avantura. Iz mape se može videti da je boravio u Londonu, Parizu, Hamburgu, Haleu, Veneciji, Trstu, Lajpcigu, Berlinu, ...

U umetničkom programu stare kompozicije izveli su Milena Rajković, violinistkinja, i Uroš Dojčinović, gitarista, dok je Rada Đuričin čitala odlomke iz Dositejevih dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srboljub

18.09.2019. 02:49

Slabo mi idemo putevima velikog Dositeja. On je pre dvesta pedeset godina govorio "Knjige, knjige, braćo mila, a ne zvona i praporcu". Ali braća mila nas vratiše u 18. vek.