86. VUKOV SABOR: „Tršićki dan“ u čast Vujinovića

V. Mitrić

subota, 14. 09. 2019. u 13:07

86. ВУКОВ САБОР: „Тршићки дан“ у част Вујиновића

Foto: V. Mitrić

Završna svetkovima ovogodišnjeg Vukovog sabora je u nedelju na letnjoj pozornici, u Tršiću, kraj Žeravije
U Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, juče je, u okviru programa 86. Vukovog sabora, najstarija i najveće kulturne manifestacije kod Srba, predstavljen zbornik radova „Unutrašnje putovanje Janka Vujinovića“, književnika i pisca rođenog u Bradiću, kod Loznice.

U ovoj knjizi sabrano je sve što je o Vujinoviću rečeno na Okruglom stola održanog u Tronoši 2017. godine povodom obeležavanja jubileja sedam vekova te svetinje u kojoj je slavni Vuk stekao prvu pismenost.

Na tu temu govorilu su dr Miodrag MATICKI, profesor dr Danica Andrejević, profesor dr Boško Suvajdžić, mr Marko Paovica, mr Milan Lukić i Janko Vujinović.Organizator je bio Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ i Biblioteka Vukovog zavičaj.


PROČITAJTE JOŠ -
„RASKOVNIK“ SABRAO BLAGO: Održan 86. Vukov sabor u Tršiću i Loznici

Zajednička je ocena da „Vujinović stvarajući svoja velika dela, ma gde živeo, nikad nije ostavljao po strani zavičaj, već je, vazda, iz njega crpeo veliku inspiraciju za stvaranje, vođen ljubavlju i željom da nikad ne ode iz Jadra, rodnog kraja.

U nastavku saborovanja u Stalnoj postaci Miće Popović i Vere Božičković Popović predstavljena je kulturno istorijska baština Kotora i Herceg Novog.

U Vukovom domu kulture priređen je koncert KUD „Sveti Serafim Sarovski“. Završna svetkovima ovogodišnjeg Vukovog sabora je u nedelju na letnjoj pozornici, u Tršiću, kraj Žeravije.

Ovogodišnji saborski besednik je slavni naš reditelj Emir Kusturica.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije