Klavirsko čudo sa osmoro dece

Vukica Strugar

15. 09. 2019. u 12:13

Клавирско чудо са осморо деце

Klara i Robert Šuman

Dva veka od rođenja nemačke pijanistkinje Klare Šuman; Klara Vik imala je samo devet godina kada je upoznala čoveka svog života, očevog učenika - Roberta Šumana

JEDNA od najdarovitijih pijanistkinja 19. veka, čiji su talenat poredili sa Mocartovom genijalnošću, Klara Šuman - rođena je na današnji dan 1819. godine u Lajpcigu, u porodici profesora klavira Fridriha Vika. I baš ova činjenica odredila joj je muzičku budućnost, kao što je rani razvod roditelja umnogome uticao na njenu žensku sudbinu.

Klara je imala samo pet godina kada je kuću napustila majka Marijana, buntovna mlada žena koju je opterećivao život sa strogim mužem, "pedagoški" nastrojenim i između četiri zida. Brigu o deci preuzima otac i sve svoje ambicije usmerava ka maloj Klari. Note je naučila pre slova i već godinu dana kasnije stala na koncertni podijum. Program je bio izuzetno zahtevan za dečji uzrast, uspeh ogroman, ali je sa prvim nastupom počeo i njen prerani oproštaj od detinjstva: ubrzo je usledila i "premijerna" turneja. Čudo od deteta privlačilo je pažnju na svakom koraku, a ponosni otac pažljivo je planirao ćerkinu karijeru.

Ipak, nešto nije mogao da predvidi: Klara Vik imala je samo devet godina kada je upoznala čoveka svog života, očevog učenika - Roberta Šumana. Razbarušeni mladić bio je sušta suprotnost strogom Fridrihu, što joj je i privuklo pažnju. Ona je njegovu, pak, stekla tek kad se zadevojčila u šesnaestoj godini. Oči cele nemačke javnosti već su bile na mladoj pijanistkinji, o kojoj je Gete posle koncerta u Vajmaru rekao da je "sirena koja će se ubrzo prikazati u svoj svojoj raskoši". I dok ona, s jedne strane, i dalje živi po neprikosnovenom očevom rasporedu časova, s druge, ljubav prema Šumanu sve je jača. Pošto je saznao za njihovu romansu, otac joj zabranjuje viđanje (priželjkujući bogatijeg zeta), bivšem učeniku čak pripretivši smrću:

"Vaš otac vam zariva u srce nož do korica... Osećam se kao mrtav i tako unižen da mi nijedna dobra ili lepa misao ne dolaze na pamet. Naoružajte se strpljenjem, imam poverenja u vas. Držite se dobro. Pošaljite mi koju nežnu i umirujuću reč. Slušaću vas kao dete" - pisao je Robert.Velika ljubav i upornost, urodile su plodom: par se venčava 1840, a u emotivnom zanosu Šuman je u prvoj godini braka napisao 130 pesama za glas i klavir. Klara je i dalje nastupala sa ogromnim uspehom (od tog novca su se i izdržavali), pomalo i sama komponovala i rodila osmoro dece! Koliko je bila poštovana i voljena u svojoj domovini, svedoči činjenica da se njen lik našao i na novčanici od sto maraka.Nažalost, Šuman ubrzo pokazuje znake mentalne bolesti (1854. je pokušao samoubistvo skokom u reku Ron), posle čega dobrovoljno pristaje da ode u sanatorijum na lečenje. Od tog trenutka, mnogo štošta ostaje pod velom misterije: dok neki izvori svedoče da je umro 1856. od posledica sifilisa, drugi tvrde da je smrt usledila zbog patnje što je zatvoren u psihijatrijskoj bolnici. Ti isti, skloni su da idu i korak dalje, verujući da se "ugasio" od tuge što ga je porodica, na kraju, odbacila.LJUBAVNA ETIDA

U VREME zabrane viđanja, Klara je u Lajpcigu nenajavljeno svirala Šumanovu Simfonijsku etidu op.13, kao izraz svoje neprolazne ljubavi:

- Svirala sam to jer nisam mogla da otkrijem šta je u mojoj duši. Ono što nisam mogla tajno, dakle, učinila sam javno - rekla mu je Klara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije