KNjIGA publiciste i novinara „Večernjih novosti“ Ivana Miladinovića „Kad govori mrtav kralj“, u kojoj autor rasvetljava političku pozadinu atentata na kralja Aleksandra prvog Karađorđevića u svetlu novih i starih činjenica, predstavljena je večeras u Klubu „Tribina mladih“ pri Kulturnom centru Novog Sada.

Zahvalivši prisutnima na iteresovanju za to delo, posvećeno događajima koji su doveli do atentata u Marselju 1934. godine, autor je podsetio na reči profesora Nikole Moravčevića, izgovorene na promociji knjige, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

- Profesor Moravčević je tada rekao da smo mi narod koji je osuđen da u drugoj i trećoj generaciji saznajemo ono što nam se zaista dešavalo nekada. Po beogradskoj promociji, pred oko 500 prisutnih, to mi se učinilo da je tačno. Međutim, po ovom malom broju ljudi, dobijam utisak da je ova moja knjiga možda došla prerano, da bi se primio pravi odjek i namera zbog koje je to delo urađeno – rekao je Miladinović.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu dr Mihailo Šćepanović istakao je da autora ovog značajnog dela znao od ranije kao pronicljivog publicistu.

Pročitajte još: PROMOCIJA KNjIGE "BOŽANSKA INTELIGENCIJA I NAŠE ZDRAVLjE": Sam svoj iscelitelj


Foto: D.Dozet


- Miladinović u svojim analitičkim tekstovima, po raznim novinama i časopisima nije nametao svoje mišljenje ali je vazda čitaocu davao činjenice koje su mu predočavale istine.

Profesor Šćepanović je pročitao deo svog pogovora u knjizi, podvlačeći autorove navode da su revolverski hici, koje je ispalio terorista Černozemski, zaustavili ostvarenje devize Balkan balkanskim narodima i da su to bili prvi hici predstojećeg Drugog svetskog rata.

- Na ovaj način nekako čitava knjiga odslikava Ujedinitelja uvijenog u dinamitski fitilj (ne)prijatelja, što je autor ove knjige znalački predočio čitaocu.

Istoričar Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada, naglasio je da je korišćenje raznovrsnih izvora i naučne literature jedan od najvažnijih kvaliteta ovog vrednog dela.

Foto: D.Dozet

- Autor je, vešto kombinujući dosadašnja saznanja sa arhivskim istraživanjima, načinio izuzetnusintezu o marseljskom atentatu – rekao je Đurđev i dodao da će, u nizu studija objavljenih o toj temi, Miladinovićeva knjiga zauzimati važno mesto i početnu tačku svakog budućeg istraživanja.