U slavu Vukovog dela

V. MITRIĆ

10. 09. 2019. u 19:41

У славу Вуковог дела

Sa otvaranja Vukovog sabora, Foto: V. Mitrić

Zanimljiv program najstarije srpske kulturne manifestacije

PROGRAMI ovogodišnjeg 86. Vukovog sabora, najveće i najstarije srpske manifestacije, koja je počela u ponedeljak uveče, u Vukovom domu kulture, nastavljeni su u utorak u Gimnaziji "Vuk Karadžić" predstavljanjem srpskog narodnog ilustrativnog kalendara "Danica" u izdanju Vukove zadužbine.

Reč o kalendaru "Danica" imali su akademik Nada Milošević Đorđević i dr Miodrag Maticki, urednici "Danice", i profesor dr Boško Suvajdžić, predsednik UO Vukove zadužbine.

Potom je Stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović bila mesto predstavljanja knjige "Vukove priče o rečima", u izdanju "Lagune", koju je priredio dr Miodrag Maticki, a o kojoj su zborili dr Maja Pavlović Šajtinac, dr Miodrag Maticki i Dejan Mihailović, urednik "Lagune". Prikazan je i igrano-dokumentarni film "Srbijo, dušo moja", snimljen povodom 100 godina od kraja Velikog rata, u kom učestvuju glumci Pozorišta KUD "Karadžić" i članovi grupe "Karadžić".

Pročitajte još - VUKOV SABOR: Slava srpskom geniju

- Vuk je shvatio, osetio i dokazao da je jezik "krv" našeg roda, kako je pišući o njemu zabeležila čuvena naša spisateljka Isidora Sekulić. I uzdigao nas je svojom misijom do "kulturnog neba", zahvaljujući čemu je naša kulturna baština dostigla zvezdane vekove, decenije i godine - kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, domaćin ove velike kulturne svetkovine u Jadru. - Vukov put i Vukovi zaveti, vukovsko delo i nasleđe je bogatstvo od neprocenjive vrednosti, što posebno mi Srbi iznad svega cenimo i poštujemo. U pravu je bio mudri arhimandrit Garasim Petranović, koji je, držeći slovo, posle opela Vuku u Beču rekao da je za nas Srbe, posle Boga, najviše učinio Tršićanin i Jadranin, čije ime i delo, s ljubavlju slavimo.

LEPOTE OBIČAJA

MARKO Milenković, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, svečano je otvorio ovogodišnje saborovanje u čast čuvenom Jadraninu i jednom od najznamenitijih Srba svih vremena.

Vuka su, kako je rekao Milenković, "obeležila dva pojma - narodno i srpstvo".

- Otkrivši čitavoj Evropi, ali i svetu sve lepote srpske književnosti i srpskih običaja, Vuk iz je sačuvao od zaborava i ostavio je nama da se sećamo ko smo i šta nam valja da činimo - naglasio je Milenković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije