NAPOR da se ustoliči i održi kult jednog pesnika kroz nova čitanja i promišljanja njegovog dela i artikulaciju novih pesničkih glasova, pravi su način da se vremenom zatomljena pesnička energija obnovi i tako spase sve nas.

Ovo je, pored ostalog, prilikom otvaranja 38. "Matićevih dana" u Ćupriji rekao upravnik Narodne biblioteke Srbije i prvi dobitnik "Matićevog šala" Laslo Blašković.

- Dodeljivanje nagrade koja nosi ime Dušana Matića, dobar je način da se održi sećanje na tako značajnog pisca. Znači, njegovo ime se vezuje s novim pesničkim glasovima, koji se tom nagradom na određeni način i artikulišu. Druga dobra stvar je što postoje nova čitanja njegovih dela, a posebno okrugli sto na kom se govori o njegovom književnom stvaralaštvu - rekao je Blašković za "Novosti".

Direktorka biblioteke "Dušan Matić" Ljiljana Đorđević smatrala je da se "Matićeva raznolikost kulturnog izraza može posmatrati kao kulturni mozaik, kompozicija u kojoj je celokupno njegovo stvaralaštvo značajna kulturna vrednost ne samo srpske, već i svetske kulturne baštine".

Pročitajte još: Počinju „Matićevi dani“

Nagrada "Matićev šal", koja nosi ime pesnika, romanopisca, esejiste, slikara, akademika, profesora i jednog od pokretača nadrealizma u Srbiji i koja se dodeljuje najboljem mladom piscu do 27 godina za prvu objavljenu zbirku pesama, laureatu, čije ime će biti poznato u petak, biće uručena 13. septembra u ćuprijskoj biblioteci u 14 sati.