ĆUPRIJA – Ima tome 29 godina kako sam se prvi put obreo u Ćupriji. Došao sam s knjižicom pesama u džepu iznad srca. Knjiga je imala buntovni, mladalački naslov „Crvene brigade“, što je bila moja interpretacija Eliotovog aksioma koji ceni da je poezija nasilje nad jezikom. I može se reći da je to plemenito nasilje – rekao je, pored ostalog direktor Narodne biblioteke Srbije i prvi dobitnik „Matićevog šala“ Laslo Blašković, koji je u galeriji Ustanove kulture u Ćupriji otvorio 38. „Matićeve dane“.


On je za „Večernje novosti“ dodao da je tada bio u konkurenciji sa glasovitim hrvatskim piscem Miljenkom Jergovićem i ocenio da je manifestacija, kao i dodeljivanje nagrade koja nosi ime Dušana Matića, dobar način da se održi sećanje na tako značajnog pisca.


- Znači, njegovo ime se vezuje sa novim pesničkim glasovima, koji se tom nagradom na određeni način i artikulišu. Druga dobra stvar je što postoje nova čitanja njegovih dela, a posebno okrugli sto na kome se govori o njegovom književnom stvaralaštvu – rekao je Bašković za „Novosti“.


Direktorka biblioteke „Dušan Matić“ Ljiljana Đorđević smatrala je da je važnost ove manifestacije u očuvanju kulturne baštine i afirmaciji savremenog stvaralaštva u kulturi. Ona je i „jasni pokazatelj opredeljenja biblioteke i društvene zajednice uopšte da kroz kulturu i umetnički izraz pošaljemo jasnu poruku o važnosti negovanja i čuvanja našeg kulturnog nasleđa i sećanja na pojedince koji su dali značajni doprinos u širenju kulture“. Bitno je i što se promoviu mladi pesnici do 27 godina, koji se nagrađuju „Matićevim šalom“, pa im se na taj način, ocenjuje direktorka, „daju krila“.


PROČITAJTE JOŠ: Počinju „Matićevi dani“


- Kulturne inovacije temelje se na raznolikosti u stvaralaštvu i pristupu kulturi. Matićevu raznolikost kulturnog izraza možemo posmatrati kao kulturni mozaik, kompoziciju u kojoj je celokupno njegovo stvaralaštvo značajna kulturna vrednost ne samo srpske, već i svetske kulturne baštine. Bogatstvo kulturnog izražavanja Matića preneli smo i na ovu manifestaciju. On je pesnik, romanopisac, esejista, slikar, akademik, profesor i jedan od pokretača nadrealizma u Srbiji – dodale je direktorka.


Nakon svečanog otvaranja viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu dr Predrag Todorović održao je predavanje na temu „Nadrealizam u Srbiji“. U 18 sati zakazano je poetsko veče „Moj profesor i ja“.


Poslednjeg dana manifestacije, 13. septembra, u ćuprijskoj biblioteci je u 12 sati zakazan okrugli sto „Dušan Matić danas“, a u 14 sati biće uručena književna nagrada „Matićev šal“ za tekuću godinu najboljem mladom piscu do 27 godina za prvu objavljenu knjigu poezije u prethodnoj godini.


Foto: Z. Gligorijević