Bogdanovićeva Rajska lestvica

Jl. B.

petak, 06. 09. 2019. u 17:15

Богдановићева Рајска лествица

Dimitrije Bogdanović / Foto SANU

Knjiga "Scala paradisi: akademiku Dimitriju Bogdanoviću u spomen: 1986-2016" predstavljena je u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti

KNjIGA "Scala paradisi: akademiku Dimitriju Bogdanoviću u spomen: 1986-2016" predstavljena je u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti. Prvi naslov nedavno osnovane edicije "Slovenski i srpski srednji vek" posvećen je upravo Bogdanoviću, a povodom obeležavanja tri decenije od upokojenja. Zbornik radova, čiji naslov znači "Rajska lestvica", obuhvata 25 tekstova na pet jezika uz likovne priloge, Bogdanovićeve fotografije i prikaze njegovih rukopisa.

- Prva celina, naslovljena "Jezik, književnost i rukopisno nasleđe", sadrži 22 studije koje iz različitih uglova istražuju i tumače srednjovekovnu slovensku pismenost. Radovi na izvrstan način osvetljavaju širinu znanja i interesovanja akademika Bogdanovića - kaže urednik edicije Jasmina Grković Mejdžor.

Zbornik nudi nove radove koje su priložili ugledni naučnici iz Bugarske, Rusije, Litvanije, Poljske, Italije, Grčke, Austrije i Srbije. Jedan od urednika zbornika Tatjana Subotin Golubović, objasnila je da su neki od autora lično poznavali Bogdanovića, ali da su sarađivali i sa mlađim kolegama.

Pročitajte još - Galerija SANU: Ljubina dela u svojoj kući

- Sa namerom ili bez nje, nismo skloni čestom pominjanju zaslužnih prethodnika. Dimitrija Bogdanovića, koji je bio istoričar srpske duhovne kulture i književnosti srednjeg veka, krasilo je više prirodno ujedinjenih darovitosti koje je okretao na osunčanu srpsku stranu. Bogdanovićevo delo živi i u izvornom obliku, kao i u radovima njegovih sledbenika. Posebna je čast što smo o Dimitriju Bogdanoviću govorili pred njegovom suprugom i ćerkom - zaključio je direktor Biblioteke SANU Miro Vuksanović.

Deo knjige, pod naslovom "Sećanja", čine tri memoarska teksta koji su sročili Bogdanovićevi bliski prijatelji Vladeta Jerotić, Krasimir Stančev i Dimitrije Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije