UVOĐENjEM novog netakmičarskog programa "Druga scena" i imenovanjem mlade beogradske kritičarke Ivone Janjić za pomoćnika aktuelnom selektoru Svetislavu Jovanovu, započete su pripreme za 65. Sterijino pozorje koje će biti održano krajem maja naredne godine.

Ovu vest novinarima u Novom Sadu je saopštio Goran Ibrajter, urednik ovog uglednog festivala, a selektor Jovanov je izneo uverenje da festival koji ne napreduje i ne uvodi novine, ne stagnira već se kreće - unatrag.

- U drugoj godini mog selektorskog mandata uvešćemo nekoliko programskih promena, a prva je netakmičarski program "Druga scena". Moto ovog "of programa" glasiće: invencija umesto koherencije - kazao je Jovanov.

Selektorka tog programa biće Ivona Janjić, koju su na to mesto, kao i za pomoćnika Jovanovu, imenovali Direkcija i Upravni odbor festivala. Ona će u ovom drugom svojstvu sarađivati sa Jovanovim i u glavnom programu, što, kako je Jovanov ocenio, predstavlja kadrovsko otvaranje Pozorja prema mlađim snagama koje mogu da obogate ovaj festival i omoguće mu da ide u korak s vremenom.


PROČITAJTE JOŠ - 64. STERIJINO POZORJE: "Hasanaginica" ispred svih


- "Druga scena" biće posvećena predstavama koje donose inovativna čitanja različitih vrsta dramskog ili verbalnog predloška, bilo da se ta inovativnost odnosi na dramski tekst ili na drugačiji umetnički izraz - najavila je Janjićeva.


DOMAĆI TEKST

NOVOST je i to da pobednički tekst upravo raspisanog Sterijinog konkursa za najbolji domaći dramski tekst, neće biti postavljen na pozorišnoj sceni već naredne godine, nego 2021, kada će Novi Sad promovisati svoju titulu Evropska prestonica kulture.