SEĆANjE NA MIHIĆA: Retrospektiva filmova velikana filma

R. R.

04. 09. 2019. u 14:00

СЕЋАЊЕ НА МИХИЋА: Ретроспектива филмова великана филма

Foto promo

U Muzeju kinoteke do 7. septembra biće prikazan izbor iz sjajnog opusa sineaste čija su dela nagrađivana na svetskim festivalima…

SEPTEMBARSKI program Jugoslovenske kinoteke počinje večeras, retrospektivom filmova velikana jugoslovenske i srpske kinematografije, Gordana Mihića (1939- -2019), scenariste i reditelja koji je obeležio ovdašnju umetnost "pokretnih slika".

Do 7. septembra u Muzeju kinoteke (Kosovska 11), u terminima od 17, 19 i 21 čas, biće prikazan izbor iz sjajnog opusa sineaste čija su dela nagrađivana na svetskim festivalima. Program počinje hitom "Zvižduk u osam", u režiji Save Mrmka, kojim je 1962. debitovao kao pisac, a pred publikom ća biti još 11 kultnih ostvarenja koje je Mihić potpisao kao scenarista ili reditelj, kao što su "I Bog stvori kafansku pevačicu" Jovana Živanovića, "Buđenje pacova" Živojina Pavlovića, "Žuta" Vladimira Tadeja. Tu su i "Pas koji je voleo vozove" i "Varljivo leto 68." Gorana Paskaljevića, "Balkan ekspres" Branka Baletića, "Zaboravljeni" i "Početni udarac" Darka Bajića, kao i "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice.

Mihić je preminuo 11. avgusta, u 81. godini, značajnu karijeru ostvario je i kao dramski pisac i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a njegov bogati i žanrovski veoma raznovrsni filmski i televizijski opus beleži više od stotinu naslova, među kojima su i remek-dela crnog talasa, koje je napisao zajedno sa Kozomarom. Njegovu veliku umetničku ostavštinu obeležili su i saradnja s Paskaljevićem (iz nje su izašla i ostvarenja "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Tango argentino", "Tuđa Amerika"), kao i sa Kusturicom, koji je po Mihićevom scenariju snimio i "Dom za vešanje".


PROČITAJTE JOŠ - Stižu nam hitovi iz Venecije


Iz pera ovog velikana nastala je i kultna politička drama "Srećna Nova '49", kao i TV drame i serije "Gospodin Foka", "Siroti mali hrčki", "Samci", "Kamiondžije", "Povratak otpisanih, "Sivi dom", "Otvorena vrata", "Nemanjići, rađanje kraljevine", "Vojna akademija"..., koje su obeležile istoriju produkcije Televizije Beograd.ANTOLOGIJSKE "VRANE"

RETROSPEKTIVA ostvarenja našeg najplodnijeg scenariste podsetiće i na njegove antologijske "Vrane", koje je napisao i režirao zajedno s Ljubišom Kozomarom (prikazane 1969. u Kanu, u selekciji "Nedelja kritike", a 2011. na festivalu u Motovunu izabrane među tri najbolja filma jugoslovenske kinematografije), kao i na njegov autorski film "Srećna porodica".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Drugo mišljenje

04.09.2019. 16:42

Neverovatan dar gosp.Mihića retko ce iko dostići a verovatno i neće.