IZDAVAČKOJ kući Booka, koja objavljuje dela Mišela Uelbeka, na srpskom jeziku, blokirano je svako buduće plaćeno oglašavanje na svim "Fejsbuk" i "Instagram" stranicama. Naime, objava na nalogu vlasnika ove izdavačke kuće Ivana Bevca, iz aprila, sa citatom iz Uelbekove knjige "Serotonin", bila je okidač da mu jedna od najvećih socijalnih internet mreža trajno zabrani reklamiranje i promovisanje.

Zabrana se odnosi na njegov privatni profil, kao i stranice izdavačke kuće Booka i jednog besplatnog magazina. Na svima njima Bevc ima oko 90.000 pratilaca.

- I ranije smo objavljivali delove iz raznih Uelbekovih knjiga, ali nas je "Fejsbuk", kada smo želeli da platimo, kako bi objava dospela do šireg broja ljudi, obaveštavao da citati ne odgovaraju njegovim standardima - kaže, za "Novosti", Ivan Bevc, koji je bio voljan da plaća kako bi stigao do što šireg auditorijuma. - Oni su objavu Uelbekovog citata označili kao problematičnu, a dobili smo kratko objašnjenje da su prekršena pravila o oglašavanju.

PROČITAJTE JOŠ - Francuski mediji o izostanku Uelbeka: Drama kao iz romana


U citatu nema psovki ili pominjanja terorizma, ističe Bevc, te da se kršenje pravila oglašavanja može odnositi na bilo šta:

- Izgleda da je računar pronašao nešto sporno, a zaista ne mogu da shvatim šta. Pokušavaću da kontaktiram sa nekim ljudskim bićem u "Fejsbuku", jer smo do sada nailazili na zid automatskih robotskih odgovora. Svaka misleća osoba bi shvatila da ovo nema smisla jer je u citatu iznesen filozofski stav jednog velikog evropskog intelektualca.

POŠTOVANO AUTORSTVO

SAGOVORNIK "Novosti" uveren je da Uelbek i njegov tim nisu "umešali svoje prste" zbog eventualnog kršenja autorskih prava. Booka, kao izdavač ima pravo da pušta citate iz knjiga do određene mere, a oni vode računa da je ne prekorače, tvrdi Bevc.