FESTIVAL GLUMAČKIH OSTVARENjA: Nagrada za životno delo Gorici Popović

D. Alihodžić

subota, 24. 08. 2019. u 22:25

ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА: Награда за животно дело Горици Поповић

Gorica Popović / Foto D. Alihodžić

Počeo čuveni festival glumačkih ostvarenja koji traje sve do 30. avgusta

URUČENjEM nagrade za životno delo Pavle Vuisić otvoreni su ovogodišnji filmski susreti u Nišu. Glumici Gorici Popović je nagradu uručio Vladan Živković umetnički direktor filmskih susreta.

Gorica nije krila uzbuđenje i svoje emocije na letnjoj pozornici kada je izašla da primi nagradu i pokloni se mnogobrojnoj niškoj publici.

Festival je otvorilo ostvarenje "Delirijum tremens" Gorana Markovića, a gledaoci su imali priliku da pogledaju i film Koste Đorđevića "Reži". Na programu su potom filmovi "Kralj Petar Prvi" i "Koja je ovo država", a tom prilikom će, prema najavama, biti odata i počast glumcima koji su preminuli između dva festivala. Prema rečima Vladana Živkovića, umetničkog direktora Filmskih susreta, u tom periodu napustilo nas je 11 glumaca.

- Prvi put sam na ovoj pozornici izašla kao glumica u filmu "Miris poljskog cveća", ali vam neću reči koje je to godine bilo. - Prošlo je od tada mnogo godina i rodnih i sušnih, bilo je uspona i padova i evo me sada ovde pred vama. Ova nagrada meni puno znači, ali neću staviti tačku, već samo zarez u svojoj karijeri - kazala je Gorica i podsetila da je sa Pavlom Vujisićem igrala u samo jednom filmu "Halo taksi" u kome je glumila ženu taksistu, a Pavle je igrao čistača cipela.

Pročitajte još: Niš: Veći fond za nagrade

- Iako sam glumila taksistu, nisam znala da vozim, a sa Pavlom sam imala jednu veoma zahtevnu scenu, a on je uvek izgledao kao neko ko bi u tom trenutku želeo da bude na nekom drugom mestu, recimo na Adi. Preživela sma tu scenu i Pavlu mogu da poručim da sam naučila da vozim i još mnogo štošta u životu.

Uručenju nagrade prethodila je ceremonija predaje ključeva grada predsednici žirija Neli Mihailović. Ključeve je uručio gradonačelnik Darko Bulatović koji je rekao da su glumci dragi gosti u Nišu i d aza njih nikako ne važi uzrečica, svakog gosta, tri dana gosta.


- Osećam veliku odgovornost pred ovom niškom publikom da pravedno odlučimo o nagradama - kazala je predsednica žirija, koja je izjavila da nijedan od 12 filmova koji su u konkurenciji nije ranije gledala, tako da je na festival došla rastrećeno. - Teško je i nezahvalno ocenjivati rad svojih kolega ali sam prihvatila ovu ulogu jer da nema ovog žirija ne bih ni ja, pre šest godina, dobila caricu Teodoru za ulogu u filmu "Led".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije