DRUGO izdanje "Dunav film Festa" u Smederevu svečano se zatvara u nedelju proglašenjem najboljeg filmskog ostvarenja prikazanog među zidinama srednjovekovne prestonice Srbije. U konkurenciji za glavnu nagradu "Dunavska lađa" nalazi se osam novih ostvarenja podunavske kinematografije.

Ljubitelji sedme umetnosti u okviru takmičarskog programa videli su osam naslova koji su nagrađeni ili prikazani na evropskim festivalima. To su bugarski film "Otac" Kristine Grozeve i Petra Valhanova, slovački film "Neka bude svetlost" reditelja Marka Skopa, zatim nemački "Zlatna rukavica" delo Fatiha Akina, kao i "Izvan sistema" Nore Fingšajt. Na programu je i austrijsko delo "Mali Džo", mađarski film "Ruben Brant, kolekcionar", reditelja Milorada Krstića, kao i domaće ostvarenje "Ajvar" Ane Marije Rosi.

Pročitajte još - "Zviždači" otvorili "Dunav film fest" u Smederevu

Van konkurencije će biti prikazana ostvarenja "Bol i slava" Pedra Almodovara, "U tuđoj kući" Džejmsa Kanta i biografski film "Dijego Maradona". Festival zatvara Almodovarov poslednji film, za mnoge možda i najznačajnije ostvarenje velikog autora godinama unazad.

Nagradu "Dunavska lađa", za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani žiri koji čine Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković.