SRPSKI ARHITEKTA UZVRAĆA AMERIKANCIMA: Lepenci nisu iz uvoza

M. KRALj

četvrtak, 22. 08. 2019. u 22:02

СРПСКИ АРХИТЕКТА УЗВРАЋА АМЕРИКАНЦИМА: Лепенци нису из увоза

Hristivoje Pavlović

Teze o Lepenskom viru iznete u "Njujork tajmsu" opovrgava Hristivoje Pavlović. To je autentična i autohtona kultura i nije do nas stigla sa Bliskog istoka

POSLE više od pola veka kako je u svetskoj štampi odjeknula priča o otkriću jedinstvenog lokaliteta nadomak Gvozdene kapije na Dunavu, Lepenski vir se upravo našao na stranicama "Njujork tajmsa". U tekstu "Arheološka zagonetka na Dunavu" Džejmsa Gormana (autora knjige "Kako sagraditi dinosaurusa", sa paleontologom Džekom Ornerom) ističe se da su pre oko 8.000 godina, umetnici koji su živeli u ovom preistorijskom naselju isklesali gotovo 100 skulptura, čije glave izgledaju kao mešavina ljudskih i ribljih obeležja.

PROČITAJTE JOŠ - AMERIČKI MEDIJI: Misteriozna priroda Lepenskog vira

Ovo nalazište, kako se navodi u tekstu, svedoči "o susretu i mešanju dve kulture i naroda", odnosno poljoprivrednika sa Bliskog istoka i lovaca i sakupljača koji su u to vreme živeli na obalama Dunava. Kao dokaz za ovu tezu, autor teksta poziva se na DNK analize, na osnovu kojih su poljoprivrednici pristigli iz Anadolije i zajedno sa autohtonim stanovništvom ovih prostora, stvorili jedinstvenu kulturu. Jedan od sagovornika njujorškog lista je i arheolog dr Dušan Borić (saradnik na Italijanskoj akademiji za napredne studije Univerziteta Kolumbija), prema čijim rečima je istraživanje Lepenskog vira važnije nego ikada ranije.

Objavljivanje teksta o našem čuvenom arheološkom lokalitetu u svetskoj štampi je samo po sebi dobro i značajno, smatra arhitekta Hristivoje Pavlović, autor knjige "Kuća Lepenski vir", istraživač i zaljubljenik u drevnu kulturu. Međutim, kako kaže, teza izneta u ovom članku, prema kojoj je, na osnovu teorija o Agronomskim demografskim tranzicijama (ADT), "neolitska kulturna revolucija" (čiji je predstavnik Lepenski vir) "uvezena" sa Bliskog istoka - nije uverljiva.

Prve poznate skulpture

- To bi značilo da Lepenski vir nije autentično evropski, što nije tačno - izričit je Pavlović. - Reč je i o autentičnoj i o autohtonoj kulturi.

Potvrda za to su, prema njegovim rečima, i jedinstvene skulpture od dunavskog peščara, kao i arhitektura naseobina, koja se ne pojavljuje ni na jednom drugom mestu.

- Nismo u Lepenskom viru bili "prva ruka" uvoza kulture sa Bliskog istoka - dodaje Pavlović i podseća da je pokušaja da se na sličan način opovrgne autentičnost vinčanske i starčevačke kulture bilo, ali da su sami bili opovrgnuti.


PROČITAJTE JOŠ - Ko je zaista otkrio Lepenski vir

Naš sagovornik smatra da je to slučaj i sa Lepenskim virom, čija je jedinstvenost neupitna:

- Podsetio bih na reči profesora Dragoslava Srejovića, koji je otkrio Lepenski vir i govorio da mu je jasno što kao narod nemamo poverenja u svoju budućnost, ali da ne postoji razlog zbog koga bismo sumnjali u prošlost - zaključuje Pavlović.

Rekonstrukcija kuća u Lepenskom viru u viđenju arhitekte Pavlovića

SKULPTURE I KUĆE

PRVI portreti u ljudskoj civilizaciji, koji su ujedno i prva poznata skulptorska dela, nastala od dunavskog oblutka, neraskidivo su vezana za arhitekturu naselja Lepenskog vira, tvrdi Hristivoje Pavlović. Prema njegovim rečima, "lepenci" su bili uzidani u kuće stanovnika naselja, nad kojim, na dan letnje dugodnevice, 21. juna, Sunce izlazi dva puta.

Komentari (19)

С

22.08.2019. 22:52

Очекујемо следећи покушај кроз новост за пар месеци...,,то је локаљитет древно-шћиптарски, који су насељиљи ти простори још од кад је Дунав почео да тече,а и старије.

Pitu Guli

22.08.2019. 22:59

Sve nam osporavaju, pa čak i ovo što je više nego evidentno, dakle da na kraju remiziramo činjenice: Lepenski vir, Starčevo i Vinča su autentično srpske, pa samim tim i evropske civilizacije koje su nastale među Srbima i srpskim narodom u ta neka drevna i daleka vremena.

Ašta kažu istoričari i SANU

22.08.2019. 23:05

Они кажу да смо ми Срби дошли у 7 веку ТАМО ОДНЕКУД. Вероватно камионима, авионима и брзим пругама. Срамота их или нешто још горе да признају ИСТИНУ, а то је да су Срби на овим просторима од ДАВНИНА.

Francesco

23.08.2019. 00:53

@Ašta kažu istoričari i SANU - Bilo bi interesantno da mi neko odgovori kako možemo biti "slovenska braća" sa Rusima i autohtoni narod u isto vreme. Bilo bi lepo da ovo neko objasni nederetićevskim (naučnim) metodama. Stalno se blebeće o nekim haplotipima i dnk analizama, a kada nekoga od tih "prosvećenih" pitam šta to konkretno znači i čija je to krv uzeta za analizu odmah ili zbrišu ili promene temu. Tako sam došao do zaključka da su keramičari i autolakireri došli na ideju da nam propovedaju nepostojeću istoriju.

Ra

23.08.2019. 10:35

@Ašta kažu istoričari i SANU - Potrebno je procitati pravu literaturu. A posto su mnogi u dilemi sta je prava literatura, treba procitati puno. Tada pokusati da budete razumni i donesete prave zakljucke. Za pocetak, procitajte knjigu i sve ostalo sto je profesor Pedja Ristic pisao o Lepenskom viru. Za sve koji razmisljaju na pravi nacin sve ce biti jasno.

Mikk

23.08.2019. 16:47

@Ašta kažu istoričari i SANU - Po haplotipovima smo najblizi sa rusima i ukraincima. Ali vas buni razlicitost slovena i slavjana. Koji se objedinjuju kasnije u literaturi. Zato preporucujem hronike iz Novgoroda i Kijeva uporedo da procitate. Najlakse je shvatit da plava kosa i svetla put u sustini kod nas i rusa vise imaju veze sa tkz. Nordijcima nego sa slovenima.Inace po haplogrupama treba da se testira cela srbija. Da bi imali konkretni dokaz. Ovako imamo manje od 0.5% rezultata sto nije dovoljno za celovitu sliku

неготинац

23.08.2019. 17:01

@Ašta kažu istoričari i SANU - Тако је.Прочитати књигу др.Олге Луковић Пјановић "Срби-народ најстарији" и онда видети да су на нашем тлу аутохтоне цивилизације.А да је и тада било миграција,то је логично,тако да и мешање појединаца(брак и потомство),постоји али и то је доказ о већинској и мањинској групацији.

Бурек

22.08.2019. 23:37

Полако се наша историја скроз окреће..Стварно ћемо нестати као народ..

Bonaparta

22.08.2019. 23:38

Na žalost niko da ukaže g-di sa zapada i da putem religije dokazu da su u teškoj zabludi. Istorijski podatci ukazuju da je u našoj religiji prvi Bog bio pola riba pola čovek i da su otuda ovakve figurine. Dan danas u okolini Požarevca postoje žene koje umeju da prizivaju to božanstvo. Naše postojanje je mnogo pre nove ere. Na žalost istoričari koji su stekli doktorate na lažnoj istoriji ne dozvoljavaju da se iznesu mnoge istorijske činjenice čime bi morali da poreknu svoje dr.

Mikk

23.08.2019. 00:49

Ako postoji pronadjen DNK afroazijata, tj. Semita u genetici kod lepenskog vira. To ne znaci nista, jer ostali haplotipovi takodje poticu sa bliskog istoka. Tkz. Semitski narodi izlaze iz afrike na bliski istok gde su bili genetski rodjaci stanovnika lepenskog vira. To je cinjenica, Tehnologija proizvodnje vina dokazano potice sa balkana i egipta istovremeno! A rodjaci autohtonih srba osnivaju kolonije u j.africi jos tada. Isti amerikanci dokazuju za semite da su bili trogloditi u doba l.vira

Џими Станић

23.08.2019. 14:40

@Mikk - Семити? 7000 година пре наше ере? Срби у Африци? Не знам шта користиш али то баш делује.

Mikk

23.08.2019. 16:43

@Mikk - Semiti je naziv za afroazijate koji nise E haplogrupu i za one narode koje su semitizovali. Nisu Srbi bili u Africi. Ali I2 haplogrupa je nadjena u j.africi u vidu kolonija sa bliskog istoka. Ja sam rekao da su semiti iz afrike dosli na bliski istok ne Srbi. Libanci, jevreji po arheogenetici nose I2 i J haplogrupu. Kasnije dolazi do mesanja, sto najbolje vidimo u etiopiju i egipat, vavilonu i kasnije bliskom istoku... Msm. Pricamo o haplotipovima koji odredjuju biolosku pripadnost narodu

Mikk

23.08.2019. 00:55

Dobar članak. I amerikanci i srbin su izneli prilicno jake teze. Ipak ne znsmo mnogo o migracijama, kso i tehnologijama. U vreme lepenskog vira u neke deove evrope su bili rudnici kojih je tada bilo i drugde u svetu. Robovi su takodje mogli da budu neki od pronadjenih ostataka u l.viru ili drugim nalazima. Tesko je to tek tako utvrdit. Ali bitno je da istrazivanja niko ne sabotira. Sto je bio slucaj u evropi za okupirane slovenske zemlje pod nemcims i drugima

urke

23.08.2019. 01:01

Procitao sam taj clanak.. Kao ispitivali su DNK i nasli da dva uzorka poticu od ljudi sa Bliskog Istoka.. I akcenat je na tome, ispada da su dosli neki Arapi i osnovali tu kulturu a Srbi su valjda pali s Marsa, kao sto nas decenijama ubedjuju. Treba traziti da se objavi ispravka. Ma ne vredi se vise nicemu cuditi, najnovija teorija je da su Vikinzi - ratnici bile zene, valjda s laznim bradama. Samo ono sto je politicki korektno biva objavljeno u tim tzv. ozbiljnim medijima.

Чеда

23.08.2019. 01:06

Посетите, прочитајте литературу, закључите сами шта је најлогичнији одговор на сва та питања о Лепенском Виру.

Kant

23.08.2019. 11:10

Koja katasatrofa od pojedinih komentara. Nije tajna da je Lepenski Vir (relativno) autohtona evropska kultura ali je vec Vinca dosla sa Bliskog istoka. To su danas opste poznate stvari u nauci.

Stara Srbija

23.08.2019. 12:56

ono što su moje babe nepismene znale i živele, odrođenim od prirode naučnicima će trebati tri života da ukapiraju.