Varnice oko predstojećeg Sajma: Najbolji izdavač zanemaren?

M. A. K.

20. 08. 2019. u 08:45

Варнице око предстојећег Сајма: Најбољи издавач занемарен?

Štandovi na jednom od prethodnih sajmova

Protest zbog neadekvatnog prostora "Akademske knjige" na predstojećem sajmu

BEZ obzira na to što do otvaranja Sajma knjiga ima više od dva meseca, već se čuju i prve primedbe na podelu prostora izdavačima u Hali 1. Naime, ove godine, novoimenovani Odbor Beogradskog sajma knjiga (Dušan Kovačević, predsednik, i članovi Danka Selić, Andrija Bojanić, Gordana Predić i Sanja Milić) je mnogo pre nego što su to radili njihovi prethodnici, izašao sa predlogom koji će izdavači i gde dobiti štandove, kao i koliko će kome pripasti sajamskih kvadrata.

PROČITAJTE JOŠ - Bitef na pristaništu

Na njihovu odluku, donetu pre oko dve nedelje, reagovao je UPIS (Udruženje profesionalnih izdavača Srbije), jer smatraju da je jedan od njihovih članova, "Akademska knjiga", nepravedno oštećena. Ovom izdavaču iz Novog Sada, štand je, kako kažu, smanjen za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Već četiri godine ovaj izdavač na sajmu ne može da dobije površinu štanda koja bi bila u skladu sa brojem knjiga koje objavljuje (oko 60 novih naslova između dva sajma) i njihovim značajem za srpsku kulturu - piše, između ostalog, u saopštenju UPIS-a, uz napomenu da je ovaj izdavač i prethodne tri godine ulagao prigovor na odluku o veličini štanda, ali da njihove primedbe nisu bile usvojene. - Udruženje profesionalnih izdavača Srbije zahteva da Odbor Beogradskog sajma knjiga promeni svoju odluku, jer nije zasnovana na javno objavljenim kriterijumima Beogradskog sajma knjiga.

Kako je "Novostima" juče rekla Bojana Ćebić, generalni sekretar UPIS-a, pozitivna novina je što je Odbor Beogradskog sajma knjiga doneo odluku mnogo ranije, čime je ostavio mogućnost da se reaguje i eventualno nešto popravi pre gužve uoči najveće naše smotre pisane reči:

- Obratili smo se prvo Odboru, a potom i javnosti, zato što je naša članica "Akademska knjiga", koja ispunjava sve potrebne uslove, oštećena - kaže Ćebićeva, dodajući da ima i drugih članova UPIS-a koji nisu zadovoljni prostorom, ali su odlučili da to individualno rešavaju sa Odborom. - Kao Udruženje smo reagovali povodom "Akademske knjige", jer je u pitanju drastičan slučaj.

PRIZNANjA NISU DOVOLjNA

- PITAMO se kako je moguće da izdavačka kuća koja je 2017. godine, na 62. Međunarodnom sajmu knjiga, dobila Nagradu za izdavača godine od strane stručnog žirija i Povelju za najboljeg izdavača od novinara koji su izveštavali sa Sajma, već četiri godine ne zaslužuje veličinu štanda kao ostali izdavači sličnog profila - piše u saopštenju UPIS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije