Četiri bisa za “Špijuna”

V. STRUGAR

ponedeljak, 19. 08. 2019. u 06:40

Четири биса за “Шпијуна”
Beogradska predstava i druge večeri zaredom na Dubrovačkim letnjim igrama. Publika ispunila i stepenište i bočne prolaze

ANSAMBL Narodnog pozorišta sa "Balkanskim špijunom" (u režiji Tanje Mandić Rigonat) na Dubrovačkim letnjim igrama, i druge večeri zaredom, ne samo što je ispunio gledalište Parka Gradac do poslednjeg mesta, stepenište i bočne prolaze, već je radoznala publika, koja nije mogla da dođe do ulaznica - pratila predstavu s druge strane metalne ograde. Tako se može reći da je (uz regularnih pet stotina mesta), po broju "padobranaca" predstava, zapravo, ispunila "kvotu" i za treće izvođenje. Sve u svemu, videlo ju je više od hiljadu i četiri stotine gledalaca.

Kultni komad Dušana Kovačevića, u izuzetnoj podeli (Ljubomir Bandović, Nela Mihailović, Dušanka Stojanović Glid, Katarina Marković, Milutin Milošević i Vanja Milačić) i nesvakidašnjem rediteljskom čitanju, doživeo je zaslužene ovacije, a inače prilično uzdržana publika smejala se do suza. Baš tako je glasio i naslov jednog od prvih izveštaja (Hrvatskog radija) s beogradskog gostovanja, koje je pratio veliki broj ovdašnjih medija.

- "Balkanski špijun", u dva i po sata ispunjena smehom i uvek aktuelnim temama, oduševio je mnogobrojne Dubrovčane i goste koji su ovu predstavu željno iščekivali, što najbolje pokazuju oba rasprodata izvođenja. Dugi, višeminutni aplauz i četvorostruko vraćanje publici na poklon, zaključili su veče humora na Gradcu - deo je izveštaja Hrvatskog radija.

PROČITAJTE JOŠ - Veliko interesovanje za "Balkanskog špijuna" na Dubrovačkim letnjim igrama


Izuzetno interesovanje i reakcija publike pokazali su da je selektorka i umetnička direktorka festivala Dora Ruždjak Podolski povukla pravi potez kada je, posle pauze duge tri decenije, dovela srpski teatar na dubrovačku scenu. U ime uspostavljene (ali i buduće) saradnje, upravnica nacionalnog teatra Ivana Vujić uručila joj je plaketu Narodnog pozorišta, naglašavajući da za taj gest postoje još dva značajna razloga: 150 godina postojanja našeg Narodnog pozorišta i sedam decenija Dubrovačkih letnjih igara.

Ivana Vujić direktorki festivala uručila plaketu


U godini festivalskog jubileja, na gotovo trideset zatvorenih i otvorenih lokacija, učestvuje oko dve hiljade umetnika u osamdesetak dramskih, muzičkih i plesnih predstava. Ove "Letnje igre" obeležiće (uz Mađelijevog "Hamleta") još dve premijere: praizvedba "Geraniuma" Ive Vojnovića i muzičko-scensko delo "Mali princ" Egziperija. A posle Beograda, opet Beograd: dan posle nastupa ansambla nacionalnog teatra, usledio je koncert slavnog Ive Pogorelića, čiji je životni put krenuo upravo iz našeg glavnog grada.

PROČITAJTE JOŠ - NA LICU MESTA: U Dubrovniku bride dlanovi od "Špijuna"

NAGRADA ORLANDO

TRADICIONALNO, svake godine HRT dodeljuje nagradu Orlando za najbolja dostignuća u muzičkom i dramskom programu Dubrovačkih letnjih igara. Proteklih decenija to priznanje dobilo je nekoliko srpskih umetnika. Između ostalih, Ljuba Tadić, Lazar Ristovski, Jovan Kolundžija, Stefan Milenković i Branislav Lečić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)