Pitanje ljubavi

Ana POPADIĆ

19. 08. 2019. u 15:30

Питање љубави

Sa ćekom i suprugom / Foto Dokumentacija "Borba" 

ČUVAR PLEMENITIH DUŠA (5): Porodica je bila i ostala njegov životni oslonac, a sa ponosom je govorio i o njihovoj saradnji na ekranu

SVE nagrade, priznanja i pohvale koje je Gordan Mihić dobijao za svoj profesionalni rad ostajali bi "u senci" dve najvažnije žene u njegovom životu - supruge Vere Čukić i ćerke Ivane. Porodica je bila i ostala njegov životni oslonac, a sa ponosom je govorio i o njihovoj zajedničkoj saradnji na ekranu.

- Ponekad pišem uloge za tačno određene glumce, pa tako i za moju suprugu. Pisanje uloga koje namenjujem Veri uvek me stimuliše, jer, ona je moj najbolji saradnik. Ipak, Vera nije igrala u mojim najboljim delima. Zapravo, ja nisam od onih pisaca koji bi reditelja uslovljavao ili sugerisao da mojoj supruzi poveri određenu ulogu. Međutim, i u onom manjem broju ostvarenja ona je učinila više nego što sam ja zamislio - govorio je poznati scenarista.

O svojoj privrženosti i posvećenosti ćerki Ivani, jednom je kazao:

- To je krenulo od samog početka, još dok se moja ćerka nije ni rodila. To je privatna stvar, ali ako treba o tome nešto da kažem to je zaista... pitanje ljubavi. Ništa više od toga!

U nastavku TV serije "Samci" (1969) Vera Čukić se prvi put pojavila u delu s potpisom njenog supruga, i to kao gošća u jednoj epizodi. Usledila je nova saradnja i Verina hvaljena naslovna uloga u drami Jovana Živanovića "I Bog stvori kafansku pevačicu" (1972), potom film "Žuta" (1973), serija "Đavolje merdevine" (1975), "Tigar" (1978) Milana Jelića, "Dnevnik uvreda" (1994) i mnogi drugi.

U jednom ranijem intervjuu, na pitanje kako bi opisala saradnju sa suprugom, Vera Čukić je odgovorila:

- Osnovno mu je obeležje da je human pisac. Zagledan u čoveka, u ljudsku patnju. On je, u stvari, pisac za glumce! Uloge koje piše su životne, a ličnosti su mu čvrsto na zemlji - kazala je Vera.

PROČITAJTE JOŠ - ČUVAR PLEMENITIH DUŠA: Znao put do srca

Odrastanje u umetničkoj porodici odredilo je, čini se, i životni put njihove ćerke Ivane koja je postala glumica i producent. Još kao dete igrala je manje uloge u nekoliko ostvarenja sa očevim potpisom (poput filma i serije "Srećna porodica"), ali je svakako najpoznatija rola ona Vladice Cvetković u "Varljivom letu `68".

Njihova profesionalna saradnja kulminirala je TV serijom "Gore dole", priči o nevoljama porodice Jakšić tokom rata, sankcija i političkih preganjanja. Sa ćerkom Ivanom, Mihić je sarađivao i u filmovima "Kupi mi Eliota" i "Mehanizam", kao i u seriji "Vojna akademija".

Uprkos njihovom pretrpanom poslovnom kalendaru, sve troje su oduvek prioritet davali porodici.

PROČITAJTE JOŠ - Preminuo scenarista Gordan Mihić

- Nama posao nikada nije na prvom mestu. Nikada! Kod nas je prisutno razumevanje, podrška i pre svega ogromna, ogromna ljubav - govorio je Gordan Mihić. - Svuda se može živeti onako kako želiš. Ako istraje, čovek može da stvori svoj svet. Naša draga mesta i dragi ljudi su u našoj duši, a duša je svuda sa nama.

PRVI SUSRET SA VEROM

SVE je počelo na Hvaru davne 1968, na snimanju filma "Goli čovek" u kome je mlada Vera Čukić igrala jednu od glavnih uloga. Redakcija "Borbinog" lista "Sport i svet" poslala je ambiocioznog novinara Gordana Mihića da napravi reportažu i, naravno, uradi intervju sa mladom glumicom. Ljubav koja se rodila na setu trajala je punih pet decenija.

(Kraj)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije