U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA SAHRANjENA CACA ALEKSIĆ: Branko Kockica neutešan, glumci u suzama se oprostili od legendarne rediteljke (FOTO)

Tanjug

subota, 17. 08. 2019. u 14:42

У АЛЕЈИ ЗАСЛУЖНИХ ГРАЂАНА САХРАЊЕНА ЦАЦА АЛЕКСИЋ: Бранко Коцкица неутешан, глумци у сузама се опростили од легендарне редитељке (ФОТО)

Foto Tanjug

Porodica, kolege, poštovaoci, gradski zvaničnici oprostili su se od legendarne rediteljke

LEGENDARNA rediteljka Slobodanka Caca Aleksić sahranjena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u prisustvu porodice, kolega i poštovalaca njenog dela.

Glumica Suzana Lukić oprostila se dirljivim rečima ispred kapele pre nego što je povorka krenula ka grobu.

"O Caci govoriš dok god možeš da pričaš, a i to ne bi bilo dovoljno. Došla sam kao devojčica pre više od deceniju u Puž. Odmah me je primila u svoju porodicu. Taj div od žene koji ni tada nije dozvolio da se jedno mlado biće nervira, da ne može da spava, da pati. E, takva je bila naša Caca, Slobodanka Aleksić, ta koja je uzela mene, njeno buduće patuljče. Caca u nekima od nas nije ostavila samo trag, ona je ostavila planine, mora, prostranstva... Naša Caca i njen Branko i njihov Puž, naš Puž", kazala je Lukić.

Pre sahrane danas je u Pozorištancu Puž održana komemoracija povodom smrti Slobodanke Cace Aleksić. Glumci različitih genaracija su se na sceni u suzama opraštali od svoje, kako su redom navodili, "pozorišne majke", a njen životni partner Branko Milićević Kockica vidno potrešen kroz suze je najavio osnivanje nagrade "Slobodanka Caca Aleksić" za najbolju režiju predstave za decu.
"Darodavac koji je želeo da ostane anoniman odlučio je da zajedno sa nama ustanovi nagradu pa će reditelji najbolje predstave za decu svake godine dobijati "Cacu" kazao je Milićević i dodado da će lično predsedavati tročlanim žirijem koji će svakog septembra dodeljivati nagradu.

Pred publikom u kojoj su se našli istaknuti dramski umetnici poput Predraga Mikija Manojlovića, Tanje Bošković, Tihomira Stanića smenjivali su se pre svega mladi glumci koji su govorili o svojim iskustvima u stvaranju predstava u Pozorištancu Puž.Milan Čučilović je kazao da je Caca za sve glumce u Pužu bila druga majka.

"Uvek je bila za nas tu, naročito kada smo u nekom teškom problemu. Prva nam je pomagala" kazao je Čučilović i potom pročitao pesmu Branka V. Radičevića "Kad mati bije".

Igor Damjanović je napomenuo da nije navikao da bude na toj sceni kada neme dece u publici.

"Prazan sam na ovoj sceni. Jednom je na probi meni i Milošu Timotijeviću kazala da smo prazni na sceni. Eto sada znam šta znači biti prazan na sceni. Radost, tugu, probleme sve smo delili sa Cacom. Kaže neko da Caca i Branko nisu imali decu..., a šta smo mi ? Hvala ti Caco za sve", kazao je kroz Damjanović.


Sofija Juričan je istakla da se oseća kao čedo koje je izgubilo svoju majku.

"Onakav autoritet uronjen u toliku radost, takav borac sa toliko empatije, tvrdoglavost i neodustajanje u želju da baš nama udovolji, umetnik i erudita u onakvoj kuvarici... Neumoljivost i strogost u toliko topline i neumoljivosti. Sve je to bila naša Caca", kazala je Juričan.

Okupljeni u pozoruštancu Puž imali su prilike da vide i delove televizijskih emisija u kojima Caca govori o pozorištu i životu, kao i njene fotografije iz privatne arhive...

Komemoraciji u Pozorištancu Puž između ostalih su prisustvovali Andreja Mladenović pomoćnik gradonačelnika Beograda i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.


Rediteljka Slobodanka Caca Aleksić preminula je 14. avgusta posle kratke i teške bolesti. Rođena je 1941. godine u Beogradu. Počela je da režira u Zrenjaninskom pozorištu, a zatim u Ateljeu 212, u Narodnom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu.

Sa suprugom Brankom Milićevićem osnovala je Pozorište Puž, čiji je bila prvi direktor sve do 2005. godine i u kome je radila do svoje smrti. Predstave za decu koje je režirala imale su ogroman uspeh o kojem svedoče i brojne nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije