ŽABARI – Centar za kulturu u Žabarima raspisao je konkurs za književnu nagradu „Vojislav Ilić Mlađi“, za najbolji neobjavljeni sonet i najbolju neobjavljenu dečju pesmu.

Konkurs se organizuje povodom „Dana Vojislava Ilića Mlađeg“, koji se svakog oktobra održavaju u Oreovici, pesnikovom rodnom selu. Autori treba da pošalju do tri svoje pesme, otkucane u tri primerka, na adresu Centar za kulturu, 12374 Žabari.

Pročitajte još: Dom kulture Studentski grad uveo književnu nagradu


Vojislav Ilić Mlađi (1877-1944), potomak svešteničke porodice iz Oreovice i pravnik po struci, bio je jedan od najčitanijih srpskih pisaca između dva svetska rata.

Poredili su ga sa Jovanom Jovanovićem Zmajem po pesničkom opusu i popularnosti, ali i zbog porodičnih tragedija, jer mu je preminulo četvoro dece. Osim pisanja, prevodio je dela Puškina, Ljermontova, Getea, Šilera, Lamartina...

Poznat je po mnogim pesmama, a najviše po onoj uklesanoj na kapeli srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, čiji jedan deo glasi: «Padali od zrna, od gladi i žeđi, raspinjani na krst, na Golgote visu, ali čvrstu veru u pobedu krajnju, nikad, ni za časak, izgubili nisu».