KOMEMORACIJA DOBRILU NENADIĆU: Osvetlio dubinu ljudskog bića

V. I.

petak, 16. 08. 2019. u 21:21

КОМЕМОРАЦИЈА ДОБРИЛУ НЕНАДИЋУ: Осветлио дубину људског бића
Komemoracija književniku Dobrilu Nenadiću u Arilju

U SALI Sokolskog doma u Arilju danas je održana komemoracija književniku Dobrilu Nenadiću (1940-2019), koji je preminuo u četvrtak ujutru u svom domu u rodnom Vigoštu kod Arilja. Nakon pozivanja na minut ćutanja, direktorka ovdašnje Biblioteke Marija Aleksić istakla je značaj i pokušala da objasni veličinu gubitka zbog smrti Dobrila Nenadića.

- Danas se opraštamo od najistaknutijeg pisca našeg kraja, od bogatstva koje je Arilju poznato, od čoveka koji je ceo svoj životni vek predstavljao zlatnu nit i zlatnu sredinu - naučnika i čoveka - istakla je Aleksićeva.

Mladi ariljski pesnik Dimitrije Popović besedio je Nenadićevu besedu na dodeli Nagrade za najčitaniju knjigu iz 1978. godine.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković, koji se osvrnuo na značaj životnog dela jedinog Počasnog građanina Arilja, koju je titulu Nenadić nosio ariljskim ulicama poslednjih deset godina.

PROČITAJTE I:Preminuo Dobrilo Nenadić: Voleo ga je srpski jezik

- Dobrilo je bio čovek snažne individualnosti, bio je velika ljudska celina, a ne skup različitih delova. Bio je ličnost hamletovskog duha, čovek snažne prirode i bogatih Božjih darova. On je bio predodređen da proizvodi jaku svetlost da bi svetlio u tamnim dubinama čovekovog bića. On je instrumente kojima ga je Bog bogato darovao upotrebio da ljudima ostavi postojana ogledala da im služe da bolje vide i prepoznaju svoju prirodu, svoj lik, svoje izraze, svoju dušu i svoj duh - istakao je profesor Aco Jovičić, doktor neuropsihijatrije i Dobrilov dugogodišnji prijatelj.SAHRANA

PISAC je sahranjen na starom ariljskom groblju, a opelo je održano u Crkvi Svetog Ahilija. Izraze saučešća primala je Nenadićeva neutešna supruga Petkana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije