OVOGODIŠNjE drugo izdanje "Dunav film festa" biće održano od 20. do 25. avgusta u Smederevu, a publika će bogate programe, osim u tvrđavi, moći da prati i na centralnom gradskom trgu, pristaništu na Dunavu i Centru za kulturu.

U takmičarskoj selekciji biće prikazano osam filmova iz kinematografija podunavskih zemalja, među kojima su pobednici nedavno završenog festivala u Karlovim Varima "Otac" Kristine Grozeve i Petra Valčanova i "Neka bude svetlost" reditelja Marka Škopa u slovačko-češkoj koprodukciji. Kanski hit "Zviždači" Kornelija Porumbojua, otvara festival, a u konkurenciji za nagradu "Dunavska lađa" za najbolji film boriće se i "Ajvar" Ane Marije Rosi, "Zlatna rukavica" Fatiha Akina, "Mali Džo" Džesike Hausner, "Izvan sistema" Nore Fingšajd i "Ruben Brandt, kolekcionar" Miodraga Krstića.

PROČITAJTE I:STRUŠKE VEČERI POEZIJE: Pesnička poruka Vlade Uroševića

Žiri glavnog programa čine Nives Ivanković, Janko Popović-Volarić i Radivoje Raša Bukvić. Najbolji film, najboljeg mladog autora i glumačko ostvarenje prvi put ove godine odrediće i mladi festivalski žiri, kojeg čine Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša.

U Malom gradu na tvrđavi specijalne projekcije imaće filmovi "U tuđoj kući" Džejmsa Kenta i "Dijego Maradona" Asifa Kapadija, a ceremoniju svečanog zatvaranja uveličaće film "Bol i slava" čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara.

"Ruben Brandt, kolekcionar"


U selekciji "Dunav na filmu", koja se održava na dunavskom pristaništu, našli su se romansa "Pre svitanja", drama "Na lepom plavom Dunavu" i avanuristička komedija "U julu". Na Karađorđevom trgu od 21. do 25. avgusta biće prikazani digitalno restaurisani klasici srpskog filma: "Ljubav i moda" Ljubomira Radičevića, "Petrijin venac" Srđana Karanovića, "Tri karte za Holivud" Božidara Nikolića, "Nacionalna klasa" Gorana Markovića i "Miris poljskog cveća" Srđana Karanovića.

Foto Dunav film fest


U SLAVU VUDSTOKA

UVOD u "Dunav film festival" biće dokumentarni film "Vudstok" u režiji Majkla Vadlija, koji će u ponedeljak biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave. U posebnom programu, koji je posvećen 50. godišnjici legendarnog koncerta, naći će i ostvarenja "Svi na Vudstok" i "Dženis Džoplin: mala tužna devojka".