Vinčansko nasleđe za ponos

S. BABOVIĆ

petak, 16. 08. 2019. u 15:53

Винчанско наслеђе за понос

Ministar najavio velika ulaganja u naredne tri godine

Ministar kulture na lokalitetu gde je otkrivena venera stara 6.500 godina

SAMO nekoliko dana od otkrića venere čija se starost procenjuje na oko 6.500 godina, lokalitet Vitkovačko polje kod Aleksandrovca ponovo je u naučnoj žiži, kako su se i nadali arheolozi Zavičajnog muzeja Župe. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je u petak arheološko nalazište, gde se do monumentalnog otkrića došlo u okviru zaštitnih radova, koji su pratili radove na komunalnoj infrastrukturi.

U Ministarstvu napominju da ovaj izuzetan nalaz može biti potvrda ranijih pretpostavki da je u Vitkovu bio religijski centar vinčanske kulture.

PROČITAJTE JOŠ - Venera iz Vitkovačkog polja čekala 6.500 godina!

- Tajne vinčanske kulture polako izlaze na videlo, i Srbija ima sreću da baštini tragove nama nepoznatih ljudi i relativno nepoznate kulture - napominje ministar Vladan Vukosavljević, dodajući da će podrška biti obezbeđena za nastavak arheoloških radova do kraja godine, kao i da će se pružiti i budućim istraživanjima ovog naselja iz mlađeg neolita. - Zadatak Ministarstva je da obezbeđuje sredstva i uslove za stručnjake koji često rade u otežanim uslovima i uradićemo sve da obezbedi što bolju finansijsku i tehničku podršku za nastavak istraživanja.

Rukovodilac arheoloških istraživanja iz Narodnog muzeja Kruševac Gordana Čađenović i arheolog Zavičajnog muzeja Župe Sanja Crnobrnja Krasić, koja je i pronašla veneru, predstavile su ministru sadašnja i pređašnja istraživanja, uključujući i čuvene venere pronađene 1969. godine: "Lejdi of Aleksandrovac" (Miladija), "Venus de Župa" (Ružica), "Madam de Vitkovo" (Grozdana), kao i "Madam de Venčac".

POSLE POLA VEKA UKOLIKO se ostvare obećanja iz Ministarstva kulture, Vitkovačko polje, čiji je zaštićeni deo čak 120 hektara, i teritorijalno obuhvata sela Vitkovo i Venčac, biće prvi put ozbiljnije istraživan posle čak 50 godina! I to, uprkos činjenici da je reč o neprocenjivom nalazištu, čija su otkrića zadivila svet 1991. godine. Tada su, na Svetskoj izložbe muzeja "Tera Amata" u Nici, predstavljene venere pronađene 1969. godine, a potom su izložene i u muzejima u Engleskoj i Danskoj.

Zajedno sa predstavnicima oba muzeja i lokalne samouprave, ministar je sa saradnicima obišao lokalitet koji se nalazi na četiri kilometra od Aleksandrovca. Najavljena je mogućnost da se lokalitet, kada se za to steknu uslovi, uključi u kapitalni projekat "Vinča" kao integralni deo vinčanske, tehnološki najnaprednije praistorijske kulture.

PROČITAJTE JOŠ - PRONAĐENA BOGINjA STARA 6.500 GODINA: Spektakularno otkriće arheologa u ataru sela Vitkovo kod Aleksandrovca FOTO

- Projekat "Vinča" uvršten je kao strateški projekat Ministarstva - iznosi ministar kulture. Tamo će biti ulagana velika novčana sredstva u naredne tri godine, ali verujem da će i Vitkovačko polje, zahvaljujući ovom otkriću biti u prilici da se visoko popne na lestvici prioriteta Ministarstva. To ovaj lokalitet i ova vrsta istorije zaslužuju, kao i stručnjaci iz ustanova koji su na tome radili i radiće ubuduće.


Iz Ministarstva kulure je saopšteno da je u znak pažnje za posvećenost i istrajnost u svom poslu ministar Vukosavljević u ime Ministarstva dodatno finansijski stimulisao rad celokupnog tima stručnjaka i saradnika na arheološkom iskopavanju.


ŽRVANj, PEĆ, KERAMIKA...

SADA pronađena venera, koja pripada vinčanskoj kulturi i potiče iz perioda od 3.500 do 4.500 godine p. n. e. nije i jedini nalaz od ove nedelje. Figurina se našla usred praistorijske kuće kvadratnog oblika, što je neka vrsta presedana za period o kojem je reč. Pored nje su nađeni i žrvanj za mlevenje, ostatak peći sastavljene od dve podnice i 20 centimetara savijene polomljene keramike, koja je služila kao termička tampon zona. Dosta je i nalaza keramike.

Komentari (1)

Kvisko

16.08.2019. 16:05

I sta kaze, jesmo li dosli sa severa u 8. veku? Hoce li i dalje da lazu decu u skolama?