Dom kulture Studentski grad uveo književnu nagradu

Tanjug

utorak, 13. 08. 2019. u 20:46

Дом културе Студентски град увео књижевну награду

Foto I.Marinković

Reč je o izboru najbolje knjige nefikcijske književnosti objavljene prošle godine
Književna redakcija Doma kulture Studentski grad u Beogradu održala je prvu sednicu žirija za dodelu književne nagrade koju ta ustanova prvi put dodeljuje, a reč je o izboru najbolje knjige nefikcijske književnosti objavljene prošle godine.

U žiriju su Ana Stišović Milovanović, književna kritičarka i teoretičarka, Svetislav Basara, pisac i Tomislav Brlek, profesor istorije i teorije književnosti iz Zagreba, na konkurs je stiglo 55 knjiga, od kojih 15 ne odgovara propozicijama konkursa.

Poziv se odnosio na dela koja na umetnički vredan način obrađuju životne ili naučne teme, te su u raztmatranje uzete knjige studija koje imaju odlike umetničke proze.

PROČITAJTE JOŠ -EMIR KUSTURICA NA VEST O SMRTI VELIKOG SCENARISTE: Gordan Mihić je bio naš filmski Anton Pavlovič Čehov!

Sledeći sastanak žirija je sredinom septembra, a nagrada, koja će nositi ime ove ustanove i biće dodeljena 30. septembra, sastoji se od skulpture i 120.000 dinara.

Inače, u Srbiji, kako je pre desetak godina izbrojao pisac Predrag Čudić, dodeljuje se 395 književnih nagrada, mada među njima ima i onih koje su se ugasile.

Zanimljivo je i da nagrada koje su ustanovljene u poslednjih 20 godina nose uglavnom imena koja asociraju na srpski srednji vek (Račanska povelja, Bogorodica Trojeručica, Zlatni krt despota Stefana Lazarevića, Srebrni kondir Kosovke devojke, Jefimijin vez, Zlatno pero despota Stefana Lazarevića).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije