PISCI U FOKUSU: U Vrnjačkoj Banji počinje 43. Festival filmskog scenarija

G. Ćirović

13. 08. 2019. u 11:30

U takmičarskom programu publika će imati priliku da vidi ukupno 14 igranih filmova srpske kinematografije nastalih između dva festivala

ПИСЦИ У ФОКУСУ: У Врњачкој Бањи почиње 43. Фестивал филмског сценарија

Foto Promo Scena iz filma "Psi umiru sami"

TRADICIONALNI, 43. po redu, Festival filmskog scenarija, jedna od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, počeće večeras u Vrnjačkoj Banji projekcijom filmova "Kralj Petar Prvi", za koji su scenario napisali Milovan Vitezović, Petar Ristovski i Vladimir Ćosić, i "Psi umiru sami", Nikole Petrovića.

U organizaciji ovdašnjeg Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave, tokom pet festivalskih dana, sve do 17. avgusta, na letnjoj pozornici vrnjačkog amfiteatra "Danilo Bata Stojković", kao i u bioskopskoj sali, publika i stručni žiri, koji čine Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević i Milan Nikodijević, u takmičarskom programu imaće priliku da vidi ukupno 14 igranih filmova srpske kinematografije nastalih između dva festivala.

Osim dva ostvarenja na svečanom otvaranju, u trci za nagradu naći će se i "Aleksandra" Saše Radivojevića, "Ajvar" Ane Marije Rosi i Maje Todorović, "Četiri ruže" Balše Labovića i Vasilija Nikitovića, "Zlogonje" Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića, "Delirijum tremens" Gorana Markovića, "O životu i smrti" Predraga Perišića, "Teret" Ognjena Glavonića, "Taksi bluz", za koji su scenario napisali Marko Backović i Marko Jocić, "Šavovi" Elme Tataragić, "Reži" Dragana Nikolića, "Južni vetar" Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića i "Pijavice", urađene po scenariju Davida Albaharija, Dragana Marinkovića i Dušana Spasojevića.

Van konkurencije biće prikazan dokumentarac Daneta Stanojčića "Godine u (v)etru", a u postfestivalskom programu "Preko plota" i filmovi "Balkanska međa", "Između dana i noći" i "Koja je ovo država".

PRATEĆI PROGRAM

NI ove godine neće izostati tradicionalna Škola filmske dramaturgije "Slobodan Stojanović", a u okviru pratećih programa predviđeni su i izložba "Velikani srpskog glumišta", promocija monografije "Milena Dravić, ili ključ snova", Simpozijum "TV serije i filmovi: preplitanja i ukrštanja", kao i selekcija studentskih filmova FDU "Mladi lavovi".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije