Radovi Vukovih naslednika

V. Mitrić

13. 08. 2019. u 09:51

Радови Вукових наследника

Sa promocije zbornika radova "Mladi i srbistika"

Predstavljen novi zbornik u Obrazovno-kulturnom centru u Tršiću. U delu su sabrani svi radovi prošlogodišnjih učesnika radionica

"Mladi i srbistika", naziv je zbornika koji je predstavljen polaznicima kurseva iz oblasti srpskog jezika i kulturnog nasleđa, koji upravo borave i rade u Obrazovno-kulturnom centru (OKC) "Vuk Karadžić" u Tršiću.

Pročitajte još: Kustosi iz čitavog sveta u Beogradu od kraja avgusta

Profesor Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, koji je najveći deo karijere proveo u prosveti, kaže da se inicijativa gradonačelnika Loznice za izgradnjom tog centra, uz pomoć Vlade Republike Srbije isplatila i urodila plodom.

- Cilj otvaranja ovog centra bio je da naše bogato kulturno nasleđe stavimo u funkciju lokalno-ekonomskog razvoja - kaže Đokić.

- Naša osnovna želja bila je da se u centru organizuju višednevni skupovi filologa, slavista iz svih zemalja, letnji i zimski seminari profesora srpskog jezika i književnosti, radionice za srednjoškolce, razne škole i kolonije, zatim da u njemu mladi iz Srbije i sveta uče srpski jezik, ali da ima i dopunske delatnosti kao što je održavanje Republičkog takmičenja iz srpskog jezika i kulture i vannastavnih aktivnosti - ukazao je Đokić.

Pročitajte još: Protomajstor srpskih hramova: Brodovi spasa

Zbornik je sabrao radove prošlogodišnjih učesnika radionica u ovom centru, koji je za društvene nauke kao Petnica za prirodne. O značaju, prikupljanju jezičke građe u Tršiću kao i o objavljivanju Zbornika govorili su predavači na ovogodišnjim kursevima profesor dr Miloš Kovačević, dr Danka Rajić Mihajlović, profesor dr Aleksandar Jovanović, savetnica ministra prosvete Sanja Radmilović i direktorka OKC "Vuk Karadžić" Aleksandra Purić.

Sanja Radmilović je naglasila da su "Vlada, Ministarstvo prosvete i Grad Loznica prepoznali potrebu za postojanjem jednog ovakvog centra, a na nju su tokom boravka u kampu najjači utisak ostavili entuzijazam i volja za učenjem učesnika radionica".

- Ministarstvo prosvete ove godine pozvalo je učenike koji su osvojili prva mesta na Književnoj olimpijadi i Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, da budu učesnici kampa i to će biti praksa i u budućnosti - poručila je je Radmilovićeva.

PROŠIRIVANjE ZNANjA

DIREKTORKA OKC "Vuk Karadžić" Aleksandra Purić istakla je da su ponosni na uspešno sprovedene radionice.

- Najvažnije je da učesnici izađu sa mnogo širim spektrom znanja i da utiske iskustva prenesu vršnjacima, kako bi i oni pohađali radionice - ističe Purićeva.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije