Predić u gostima

M. A. K.

12. 08. 2019. u 11:40

Предић у гостима

Uroš Predić u svom beogradskom ateljeu

Žički duhovni sabor u kraljevačkom muzeju

PESNIČKA i kulturna manifestacija "Žički duhovni sabor - Preobraženje", po kojoj se već više od dve decenije prepoznaje Kraljevo, od sledećeg petka biće obogaćena atraktivnom izložbom Narodnog muzeja Zrenjanin. Popularna postavka "Dakle, vi ste taj Uroš Predić", iz legata slavnoga slikara, gostovaće do 30. septembra u Narodnom muzeju Kraljevo.

Izložbu čine 32 rada Uroša Predića (slike, crteži i studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Sva ova, kao i druga dela, uključujući i inventar, posle slikareve smrti 1954. predata su na staranje zrenjaninskom muzeju.

Predićev život i stvaralaštvo postavka prikazuje kroz: školovanje u rodnom Orlovatu, Pančevu i Beču, putovanje po Italiji, preseljenje u Beograd... Posebno su istaknuti njegov rad kao ikonopisca i portretiste, odnosi s prijateljima, a naročito sa Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, naučnikom Mihajlom Pupinom. Tu su i dečji crteži, koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina, i nedovršena slika "Kamenovanje Sv. Stefana", koja se smatra njegovim poslednjim delom.

Pročitajte još: Pupin i Predić prijatelji do groba

Reč je o izložbi rekordne posećenosti, čiji je autor Olivera Skoko, viši kustos, a koju je u Zrenjaninu i potom na gostovanju u Galeriji SANU u Beogradu videlo 55.000 posetilaca.

IZLOŽBA KRSTONIĆA

I DOK se Predićeva izložba sprema put Kraljeva, u zrenjaninskom Narodnom muzeju večeras se otvara izložba skulptura Milutina Krstonića, dobitnika prve nagrade Međunarodnog likovnog salona "30x30". Rođen 1995. u Užicu, Krstonić, koji je diplomirao na beogradskom Fakultetu primenjene umetnosti, predstaviće dela nastala u poslednje dve godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije