Mona Liza bila bez obrva

Marina Mirković

10. 08. 2019. u 14:36

Мона Лиза била без обрва

Leonardo da Vinči

Ilustrovane sudbine velikih slikara. Delo američke novinarke Elizabet Landej, sa ilustracijama koje podsećaju na strip (autor je Mario Cuka), prijemčivo je za laike, osnovce i srednjoškolce i deo je serije

AKO biste se u Parizu sedamdesetih godina 19. veka zaputili u kafe "Gerboa", verovatno biste tamo zatekli šarmantnog Eduarda Manea, udubljenog u dubokoumni razgovor sa visprenim Edgarom Degaom i ulickanim Klodom Moneom. Kao u ovoj "skici" na kojoj je predstavljen krug francuskih impresionista (kojima se potom pridružuje i "drndoš" Sezan), tako se kroz knjigu "Tajni život velikih slikara i vajara", neformalno i na momente duhovito, ređaju znani i neznani prizori iz biografija najslavnijih stvaralaca istorije umetnosti.

Delo američke novinarke Elizabet Landej, sa ilustracijama koje podsećaju na strip (autor je Mario Cuka), prijemčivo je za laike, osnovce i srednjoškolce i deo je serije, koju kod nas objavljuje Evro book, sa već štampanim naslovima - "Tajni život velikih pisaca" i "Tajni život velikih reditelja". Sudbine i opusi velikana likovne umetnosti, predstavljeni su kroz pikanterije: neobične karakterne osobine, seksualne sklonosti sukobe sa zakonom, ali i nesreće i bolesti koje su ih pratile.


PROČITAJTE JOŠ:
Umro književnik Zoran M. Bundalo

U kratkim i oštrim crtama portretisani su autori od Van Ajka, Botičelija, Leonarda, Mikelanđela, preko Karavađa, Rembranta, Vermera i Goje, do pomenutih impresionista, ali i Munka, Matisa, Pikasa, Šagala, Magrita, Dalija... Ove, kako se na koricama knjige tvrdi, "istinite priče o ubistvima, krivotvorenju, prevarama i visokoj umetnosti", završavaju se pijanstvima Džeksona Poloka i atentatom na Endija Vorhola.

U ovom pregledu portrete, a možda je bolje reći aktove, dobile su dve umetnice. Jer, knjiga otkriva kako je američka slikarka Džordžija O'Kif volela da stvara gola, a slavnu Meksikanku Fridu Kalo "hvata na delu", u ljubavnoj vezi sa Lavom Trockim. Za najslavniji portret na svetu, Da Vinčijevu Mona Lizu, Landejeva tvrdi da originalno nije imala obrve, već da su joj posle smrti renesansnog genija docrtane. Podseća i da je Leonardo bio osumnjičen za sodomiju, a Karavađo optužen za ubistvo. A sa druge strane, da Mikelanđelo nikada nije bio sa ženom, ali i da je zaudarao, jer nije voleo da se kupa...

Van Gog, Anri Ruso


- Ne može se tvrditi da su svi umetnici ludi - ističe u uvodu Elizabet Landej. - Istina je da je Edvard Munk verovao da su neznanci u vozu policajci koji ga uhode, dok je Vinsent van Gog imao čitavu onu zapetljanciju sa uvetom, ali to su izuzeci. Pol Sezan sa bolesnim strahom od tuđeg dodira, i Salvador Dali, sa neuobičajenim seksualnim prohtevima, verovatno nisu bili ludi, već samo... čudni.


PROČITAJTE JOŠ:
"KO TO TAMO PEVA" za finale

RODEN JEDVA PISMEN

NAJSLAVNIJI svetski "naivac", carinik Ruso, kao mladić je opljačkao advokata kod koga je radio, pa je zaglavio zatvor, iz kog se izvukao prijavivši se u vojsku. Iako mu je najslavnije delo "Mislilac", Ogist Roden bio je izuzetno loš učenik, imao problema sa čitanjem i brojanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije