Protomajstor srpskih hramova: Nova istorija

Piše: Slobodan Maldini

petak, 09. 08. 2019. u 15:18

Протомајстор српских храмова: Нова историја

Olja Ivanjicki i Peđa Ristić Foto B. Đorđević

Peđa je stvarao novu istoriju srpske likovne umetnosti i širio stazu kojom će proći mnogi mladi stvaraoci

PREDSTAVNIK srpske avangarde u umetnosti, član avangardne umetničke grupe "Mediala" nazvan među prijateljima slikarima "plemeniti neimar", Predrag Peđa Ristić u umetnosti "otkriva svoju dušu i traži molitvu za sebe". Još pre osnivanja "Mediale", od studentskih dana na Arhitektonskom fakultetu, družio se sa godinu dana mlađim nadrealistom, simbolistom i jedinstvenim intelektualcem Leonidom Šejkom (1932-1970), koji je na njega ostavio dubok trag.

Za sebe kaže da je shvatio suštinu matematičke teorije skupova "šetajući po beogradskoj štrafti", a zatim je primenio na "teoriju akustike dvorana" i projektovanje jedinstvenog muzičkog instrumenta, svog "drndafona". Zajednica avangardnih stvaralaca nadrealista, neorenesansnih i neoklasičnih umetnika "Mediala" je stasala u njegovom potkrovlju u Senjačkoj ulici, u Peđinoj roditeljskoj kući koja je posle rata konfiskovana i do danas nije vraćena. Zajedno sa Leonidom Šejkom, Oljom Ivanjicki, Mirom Glavurtićem, Dadom Đurićem, Ljubom Popovićem, Vladimirom Veličkovićem, Sinišom Vukovićem, Milovanom Vidakom i drugim poznatim medialcima, Peđa je stvarao novu istoriju srpske likovne umetnosti i širio stazu kojom će proći mnogi mladi stvaraoci. U teškim trenucima ideoloških i idejnih sukoba na Likovnoj akademiji, kada je mladim avangardistima pretio i zatvor, Peđin ujak slikar i profesor Ivan Tabaković pomagao im je da nađu izlaz iz krize u kojoj su se našli prateći svoje napredne ali neshvaćene ideje.

Članovi "Mediale" Leonid Šejka, Miša Mihajlov i Peđa Ristić su više puta hapšeni. O tome Peđa Ristić priča: "Cilj je bio da se svaka avangardna grupa razbije. A ja sam ponosan na to što smo mi bili vrlo različiti, Srbi, Hrvati, Jevreji, Rusi... I opet nisu mogli da nas razbiju. Šejka je preko Marije Čudine, svoje žene, koja je bila Hrvatica, navukao na vrat i prave ustaše. Ozbiljno, spavali su u mojoj kući, gložili se, ali sve na nekom drugom planu, ne kao ono kasnije što je bilo. I sve su radili da nas razbiju, pa i to hapšenje. A Šejka nije još ni bio tako gnusno antikomunistički nastrojen kao ja. Naravno, nije bio ni komunista. Drugo, on je završio rusku gimnaziju, govorio je ruski jezik, a ja sam tek sad, kad imam 'Gugl', na nivou Šejke što se toga tiče. Šejka je čitao bogatu rusku literaturu, Berđajeva, Dostojevskog, u originalu, otkrivao je te ruske mistike. Tu je bio dublji Rus nego i Olja. A opet, imao je po majčinoj strani mešane krvi, cincarske, grčke. A otac mu je bio Rus.

O "Mediali", Peđa Isus je rekao: "Ima i u 'Mediali' da se malo preteruje. Mi koji smo bili u Mediali to i ne shvatamo tako ozbiljno, pogotovo moj pobratim Vukota Vukotić Tupa, koji je nažalost umro, a tvrdio je, izrečeno u oštrom cetinjskom dijalektu da "nije ni bilo nikakve Mediale, to je izmislio oni Glavurtić. Ono MED i ALA, to ačenje nema smisla, to ima u glavu samo Glavurtić!"

(sutra: Sramno potcenjen rad)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije