TRADICIONALNA pesnička nagrada "Drainac" pripala je ove godine akademiku Milosavu Tešiću, za poemu "Kalopera Pera" i celokupni pesnički opus.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, Tešić u poemi daje snažno prožimanje obredne i mitološke slike sveta sa istorijskim i stvarnim događajima i ličnostima. "Kalopera Pera" je prema narodnom verovanju mogući ženska verzija boga Peruna, a sagledana je u viševekovnom vremenskom rasponu kroz sudbine različitih junakinja od vizantijske carice Teodore iz 9. veka, preko Jelene Balšić iz srpskog srednjeg veka, pa sve do Mine Karadžić i Desanke Maksimović iz novije srpske istorije.

- Tešićeva poezija nastala je na izrazito bogatoj leksici srpskog jezika, kao i na melodijskim i ritmičkim potencijalima tog jezika. Ispevana je u amfibraškim dvanaestercima, tako da i u formalnom i u značenjskom smislu razotkriva nesputano bogatstvo nacionalne prošlosti i sadašnjosti. Zahvaljujući svemu tome, Tešić je izrastao u jednog od najautentičnijih savremenih srpskih pesnika - navodi se u saopštenju žirija.

PROČITAJTE JOŠ - Dnevnik zabluda: Spomenik kulture