Anica Dobra: Trebinjci su me učinili najboljom

D. Curać

29. 07. 2019. u 11:30

Аница Добра: Требињци су ме учинили најбољом

Anica Dobra / Foto D. Curać

Dodelom priznanja popularnim glumcima otvoren festival evropskog i mediteranskog filma. Laureati Anica Dobra i Irfan Mensur nagrađeni ovacijama oduševljene publike na otvaranju

OMILjENA srpska glumica Anica Dobra oduševila je Trebinjce prilikom posete tom gradu gde joj je uručeno priznanje "Zlatni platan". Dodelom ovih priznanja za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji Dobroj i Irfanu Mensuru, koje je publika pozdravila ovacijama, u Trebinju je počeo 7. Festival mediteranskog i evropskog filma.

- Ja sam samo Anica Dobra, a vi ste me sada učinili najboljom. Hvala vam na tome. U svom životu snimila sam mnogo filmova i svaki od tih filmova predstavlja moj lični uspeh. Ali, ovu nagradu posmatram kao uspeh jedne kulturne sredine iz koje sam proizašla i postala baš takva kakva jesam. Ova nagrada priča mnogo više jezika nego što ih pričam ja - rekla je sjajna srpska glumica, koja se na sceni pojavila sa poklonom cvetnim vencem specijalno izrađenim za nju a napravile su ga članice KUD "Alat".

Ono što se moglo čuti od većine stanovnika tog grada, koji su imali prvi put priliku da uživo vide Dobru, je da lepše izgleda u prirodi nego na ekranima, a sama priznaje da joj nikada nije bio cilj da svoj izgled stavi u prvi plan.

- Ja volim da glumim karaktere, izazov je biti ono što jesi, ali se prikazati i onim što nisi - rekla je Anica Dobra za "Novosti".

Govoreći o sebi i svom angažmanu, kaže da ne voli komentare da je za nju vreme stalo.

- Rastem kao čovek, ali želim da rastem i kao glumica. Nemam strah od života i onoga što sledi, ali ni od starosti i prolaska vremena. Istina je, što sam starija to mi prezime postaje program. To više shvatam da je dobro biti važan, ali da je važnije biti dobar. Iz toga crpim svoju motivaciju za životom, poslom, ljudima oko sebe. Svaki trenutak mi je dragocen ukoliko uspem da ga osvestim. Ali nije uvek sve idealno - dodala je Dobra.


Ono što posebno ističe je da svoju želju za glumom crpi iz maternjeg jezika jer iako govori nemački, engleski i ruski, smatra da jednog glumca velikim čini upravo vlastiti jezik.

- Poznavanje više jezika čoveku samo produbljuje svest koliko je, zapravo, mali i omogućava mu da oseti druge temperamente i mentalitete. Na svom maternjem razmišljam šta god da radim, samo on mi omogućava da se izrazim i budem ono što jesam i zato je veoma važno da se neguje kroz govor, čitanje, učenje - istakla je Dobra.

Trebinjem, u kome je prvi put, glumica je pozitivno iznenađena, ali veli i da taj grad poznaje zahvaljujući kolegama Nataši Ninković i Jovi Jovanoviću.

- Zahvaljujući njima i tom poznanstvu osetila sam karakter ljudi u Trebinju, a to se sada i potvrdilo. Jedan grad čine ljudi, odnosi koji nastaju u njemu, sve što stvara gradsku atmosferu. To je ono što ja kao neko sa strane mogu da osetim i što mi se jako dopalo, zato imam privilegiju da ovde uživam - kaže Dobra.

Volela bi, kaže, da odigra predstavu na daskama koje život znače u Trebinju i da na taj način gostuje u ovom gradu, u koji je doputovala "na račun" minhenske premijere jednog svog filma:

- Uzela sam sebi za pravo da otkažem učešće na toj premijeri u Minhenu, jer mislim da je mnogo bitnije da budem negde gde se slavi moj prethodni rad i gde mi se ukazuje velika čast, koju sa zahvalnošću prihvatam - objašnjava Anica.

Pročitajte još: Anica Dobra dvostruki pobednik večeri

Dobra i Mensur družili su se građanima Trebinja i dan nakon početka festivala i to u hotelu "Platani". Sjajni glumci ljubazno su odgovarali na sva pitanja i zbog svog prirodnog i opuštenog ponašanja izazvali dodatne simpatije među Trebinjcima.


MENSUROV PLATAN

NI GLUMAC Irfan Mensur nije krio oduševljenje što je dobitnik "Zlatnog platana", koji ima za njega i dodatnu sumboliku.

- Ovo nije nagrada - ovo je priznanje za trajanje. Ja skoro 50 godina trajem, sa velikim uspesima, a sa još više neuspeha kojih se ne stidim. Na nagovor kuma koji je upravo Trebinjac još dok sam gradio kuću u Beogradu u bašti sam posadio platan, koji je danas veliki. Znam da ih Trebinje ima šesnaest, i to starih "samo" 120 godina i ovo jedini grad gde postoji i gde je izmišljen - i zlatni platan - naglasio je Mensur.

FILMOVI

NAKON dodele "Zlatnog platana", usledile su projekcije filmova "Kolijevka" mlade autorke Trebinjke Sare Kolak i "Pijavice" Dragana Marinkovića, koji se sa scenaristom Dušanom Spasojevićem predstavio trebinjskoj publici.

U sedam festivalskih noći pored igranih i dokumentarnih filmova iz regiona biće prikazani filmovi autora iz Italije, Češke, Turske, Libana, Izraela. Kao novina za ovu godinu najavljena je i nagrada publike za najbolje ostvarenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kocha

29.07.2019. 14:10

Meni ona kao glumica nije bas dobra, ali je volim i mnogo mi je gotivna, tako da bravo!