Isto lice laži i prevare

Božidar ZEČEVIĆ

sreda, 24. 07. 2019. u 07:45

Исто лице лажи и преваре

Scena iz serije „Tito“ Foto Printskrin

"Tito" i "General" u režiji Antuna Vrdoljaka puni propagande i falsifikata. Primeri afirmacije masovnog zločina i slepog, opsesivnog govora mržnje

PONOVNO emitovanje Vrdoljakove igrano-dokumentarne serije "Tito" (HRT-Mediteran film, 2010) na hrvatskom javnom servisu upravo u terminu kada je projektovan planetarni uspeh njegovog filma "General" na ovogodišnjem Pulskom festivalu, novi je prilog istoriji beščašća u filmu i šire, pokazni primer notorne crne propagande, koja ne preza od drskih falsifikata. Što je "General" propao u Areni, a trijumfovao film o podvigu Diane Budisavljević, druga je priča. Vrdoljaku tamo nije pomogla ni Kolindina direktna promocija, od kakve se svojevremeno uzdržavao i sam Broz, niti besomučna reklama u svim državnim medijima, u šta spada i ovo reemitovanje. Naprotiv. Sve to je pokazalo isto lice laži i prevare u "bici za prošlost" koje vodi aktuelni neoustaški režim, usmerenoj najviše protiv Srba i svega srpskog.


PROČITAJTE JOŠ - Jutarnji list:"General" politički i istorijski nije pošten


U kakvoj su vezi "General" i "Tito", osim što su delo istog Vrdoljaka, u Tuđmanovo vreme potpredsednika Hrvatske i svemoćnog direktora te iste HRT? Između ostalog, u TV seriji Broz, posle ratnog susreta sa papom, prisno razgovara sa Stepincem "kao Hrvat sa Hrvatom" i kaže mu:


PROČITAJTE JOŠ - PULSKI FESTIVAL: Bez srpskih žrtava u "Generalu" 

"Ispričaću vam nešto što malo tko zna. Za vreme rata, ja sam došao preobučen u ruskog pukovnika u štab Draže Mihailovića. I on je zaista mislio da razgovara sa ruskim oficirom. Otkrio mi je plan koji je smislio za Hrvate: jednu trećinu pobiti, jednu trećinu isterati iz domovine, a jednu trećinu porobiti. Ja sam ovako slušao, tobože odobravao, a na izlasku kažem sam sebi 'e bogami, Draža, nećeš!". Ko je stvarni autor ove opake izmišljotine, Vrdoljak ili sam Broz, sada nije ni važno, jer izlazi na isto. Obojica se udvaraju "blaženom" i obojica masno lažu: opštepoznato je da je autor "tri trećine" genocida nad Srbima u Hrvatskoj bio ustaški ideolog Mile Budak. Sto puta navedeno u nauci i istoriografiji ne važi za Vrdoljaka i HRT. Oni su pod histeričnom opsesijom četnika (Srba) stavili u usta Draži upravo Budakove "znamenite povijesne riječi". Šta mari, nove generacije ne znaju ko su bili Budak i Draža; "bitka za prošlost" ubira nove žrtve, koje će se uskoro zaboraviti.


Josip Broz, Draža Mihailović

Nije kod Draže nikada bio nikakav "ruski pukovnik". Osim toga, general Mihailović je dobro poznavao autentičnog Tita da bi se ovaj mogao prerušiti tako da ga ne prepozna, već i zbog toga što je verovao da je Tito Rus. Dva puta su se oni sreli u jesen 1941. Drugi put, u selu Brajićima, razgovor je trajao dugo, do duboko u noć, a đeneral, po struci vrhunski obaveštajac, mogao je da izbliza studira lik svog neprijatelja, da bi iko ikada mogao da nasedne na ovakvu ujdurmu. Obična glupost. Daleko od Gebelsa, koji je bio ozbiljan lažov. Ono što je smislio šarlatan Vrdoljak negiraju, uostalom, svi nalazi posleratne istoriografije o politici Draže prema Hrvatima, koje je imao u svojoj vladi i posleratnim planovima (čak i u navodnom pismu Draže Stepincu, koje mu je podmetnuto na sudskoj farsi iz 1946. godine). Bit ove monstruozne laži, međutim, nije ni dostojna istoriografskog pristupa, nego je to diletatska krivotvorina u duhu genocidne strategije Starčevića, Pavelića i Tuđmana, koja predstavlja nesporan kontinuitet.


Pavelić i Stepinac Foto Arhiva VN

Dok u seriji lažira ono što se nikada nije desilo, Vrdoljak u filmu "General" prikriva ono što se zaista desilo: genocidnu "Oluju", u kojoj je proterano 250.000, a ubijeno ili "nestalo" 2.000 krajiških Srba. Iz holivudske sage o generalu Gotovini upadljivo "nedostaje detalj" sa brifinga na Brionima od 31. jula 1995, kada je Tuđman svojim čaušima izdao ovo naređenje: "Moramo da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu." Time se, po rečima samog Tuđmana, ostvario "nedosanjani san hrvatskog naroda u cjelini, stalni ideal naših predaka, težnja i čežnja svakog našeg čovjeka", koji i danas podržava i iza koga stoji vladajući režim u Hrvatskoj. Tisućljetni san te Hrvatske i stalni ideal njenih predaka je da ceo jedan narod - "praktično nestane"! Ima li bolje i tačnije definicije genocida za svakog na ovom svetu osim za haško sudilište? Time i serija i film Vrdoljaka izlaze na isto u afirmaciji masovnog zločina i slepog, opsesivnog govora mržnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Mija Pećanac

24.07.2019. 08:26

Stara izreka kaže : Ne treba se strepiti od Hrvata što se ničega ne boje već zato što se jačega ne stide.

PG-CG

24.07.2019. 10:41

Jaa@, zbog sramne presude još sramnijeg Brozovog suda, koji je osudio "ratnog zločinca" Dražu Mihailović na smrt, čuveni francuski predsjednik, Šarl De Gol, nikada nije došao u Titovu Jugoslaviju... I Tuđman, i Vrdoljak, i Gotovina, i Tači, i Haradinaj, i ostali srpski neprijatelji, Brozova su djeca... Izlišno je govoriti o Brozovim prijekim sudovima... Pozdrav!

Ništa novo

29.10.2019. 22:37

Izmišljaju današnji hrvatski antifašisti kao što izmišljaju i današnji srpski antifašisti. Istorija je zapisana u knjigama, a ne u lošim filmovima.