Srpsko kolo na bis za Britance

A. P.

ponedeljak, 22. 07. 2019. u 20:22

Српско коло на бис за Британце

Radulović oduševio londonsku publiku Foto Bi-Bi-Si, Tviter/ promo

Veličanstven koncert Nemanje Radulovića u londonskom Rojal Albert holu

PROSLAVLjENI srpski violinista Nemanja Radulović debitovao je u nedelju veče na uglednom festivalu klasične muzike Proms, koji se u Londonu održava duže od jednog veka. Nemanja je svirao u čuvenom Rojal Albert holu u pratnji Simfonijskog orkestra iz Bornmuta pod upravom ukrajinskog dirigenta Kirila Karabica.

Na programu su bila dela Džona Adamsa, Semjuela Barbera i Gustava Holsta, dok je Nemanja Radulović nastupio kao solista u Barberovom Violinskom koncertu. U prepunoj dvorani, publika je burnim aplauzima ispratila srpskog umetnika, a vrhunac ove večeri bio je Nemanjin povratak na bis, kada je zasvirao naše čuveno kolo "Pašona".

Pročitajte još - KONCERT U RODNOM GRADU: Nemanja Radulović časti Nišlije

- Radulović je bio odličan tokom celog koncerta, a nenadmašan u komplikovanom i kontroverznom trećem delu. Finale Barberovog dela smatra se izuzetno zahtevnim za sviranje, ali Radulović je to izveo maestralno, veštinom virtuoza na violini. Iza toga je usledila vrtoglava srpska tradicionalna melodija koja je publiku bacila u ekstazu - napisao je oduševljeni kritičar uglednog bloga Broadway World. I, nije bio jedini.

Brojni portali koji prate klasiku pomno izveštavaju sa nastupa na ovogodišnjem festivalu Proms, pa se na internetu mogu naći mnogobrojne pohvale na račun "maestralnog nastupa" Nemanje Radulovića.

I srpski slušaoci su u direktnom prenosu na Radio Beogradu mogli čuti aplauze i ovacije kojima su Nemanja i orkestar ispraćeni sa scene.

"VOŽNjA"

DELO Džona Adamsa "Kratka vožnja u brzoj mašini" koje se u nedelju veče čulo u Rojal Albert holu ima posebno mesto u istoriji festivala Proms - dva puta je bilo povučeno sa programa, jer je njegov naziv smatran nepodobnim za taj trenutak. Prvi put je skinut sa repertoara 1997, neposredno nakon što je princeza Dajana stradala u saobraćajnoj nesreći, a drugi put - 2001, posle 11. septembra i terorističkog napada u Americi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije