HOLIVUD KANDIDOVAO BEOGRAD: Filmadžije vole srpsku prestonicu, stižu priznanja iz sveta

Dragana Matović

nedelja, 21. 07. 2019. u 13:02

ХОЛИВУД КАНДИДОВАО БЕОГРАД: Филмаџије воле српску престоницу, стижу признања из света

Foto Tanjug Rejf Fajns

Kampanja "Snimajte u Srbiji" počela je pre deset godina. Strani filmski radnici ubrzo su uočili potencijale, pa su poznata imena iz sveta filma počela da snimaju kod nas

SRBIJA je sve traženija lokacija za snimanje filmova, serija, ali i reklama. Holivudska asocijacija, koja snima širom sveta, upravo je nominovala Beograd za jednu od najboljih lokacija za snimanje reklama. Dodela nagrada je 21. septembra u Los Anđelesu.

Pročitajte još: Rejf Fajns: Bolje biti Srbin

Kampanja "Snimajte u Srbiji" počela je pre deset godina. Strani filmski radnici ubrzo su uočili potencijale, pa su poznata imena iz sveta filma počela da snimaju kod nas. Među prvima Rejf Fajns. Samo u poslednje dve godine snimljeno je osam filmova, šest televizijskih serija, 18 reklama i pet projekata koji su obuhvatili samo vizuelne efekte.

Džoni Dep je snimao film "Minamata", u kojem je Beograd zamenio Tokio i Njujork iz šezdesetih godina. Lik Beson i njegova produkcijska kuća EuropaCorp vraćaju se često u Srbiju, a Beograd je bio i jedna od lokacija, uz Rusiju, Veliku Britaniju i Italiju, za snimanje Bi-Bi-Sijeve serije "Mek Mafija". Čuveni Brazilac i bivši as Pari Sen Žermena, Barselone i Milana Ronaldinjo snimio je reklamu za jednu kompaniju, ali i iskoristio priliku da se upozna sa Beogradom i Srbijom. U Beogradu su snimali i Pirs Brosnan (November Man) i Kevin Kostner (Three days to kill), a sada Srbija postaje sve atraktivnija zemljama Azije. Snimljen je i jedan kineski film, a imali smo i produkciju iz Južne Koreje.

Pročitajte još: SVETSKA EKSKLUZIVA: Džoni Dep pred vratima ''Novosti'' (FOTO)

Ono što strane produkcije privlači Srbiji jeste širok varijetet lokacija koje mogu biti dostupne u vrlo kratkom periodu i na maloj površini, zatim činjenica da domaći profesionalci govore engleski, da su veoma prilagodljivi različitim stilovima rada i brzo se usklađuju sa kreativnim zahtevima produkcije.

Osim Beograda, kao dobre lokacije za snimanje filmova, serija i reklama izdvajaju se Smederevska tvrđava, Petrovaradin, ali i Stara planina, Zlatibor, Tara... Galerija fotografija prva je onlajn baza sa 250 filmskih lokacija u Srbiji. Konačni zbir je 2.000 snimajućih dana, a naša zemlja ponudila je filmskim radnicima i podsticajne mere.

OMILjENE LOKACIJE

KAO omiljena lokacija snimatelja izdvaja se ugao Cara Lazara i Gračaničke ulice u Beogradu, gde se sa lepšim vremenom jedva mimoilazi trotoarom od opreme i reflektora. Sa holivudskim filmom u kojem je igrao Pirs Brosnan, u svet je otišla i slika sa Kalemegdanske tvrđave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Milica Maric

21.07.2019. 14:27

Da li znate sta je sve svetska kinematografija snimila u Avala filmu!? Pa ne pocinje istorija pre 10g....

Боровиште!

22.07.2019. 06:03

Snimajmo u Srbiji zato zto je jeftino,to je normalno Srbija nema neke koristi od tog Ali neka mozda ce da promovise turizam kad vec turi.ofganizacije to slabo race.

Deki

22.07.2019. 18:05

@Боровиште! - Ja sam radio kao elektricar i kao fizikalac na snimanju americkog filma TAU u Beogradu dnevnica mi je bila 2000.dinara... U Americi zaposleni koji rade kao nosaci opreme tj.fizikalci imaju SATNICU od 20 do 35.dolara po SATU... Srbija je zemlja jeftine radne snage zato dolaze kod nas...