DEO 26. Festivala evropskog filma na Paliću, koji počinje u subotu, od ove godine biće i selekcija "Velikani evropske kinematografije". Ona će obuhvatiti filmska ostvarenja autora koji su svojim stvaralaštvom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Program će se održati u bioskopu "Eurosinema" u Subotici gde će biti prikazani filmovi "Juče" reditelja Denija Bojla, "Po Božjoj volji" Fransoa Ozona, "Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice, "Slava i bol" Pedra Almodovara i ostvarenje Kena Louča "Žao nam je što smo vas propustili".

Autori neprolaznih bisera sedme umetnosti Emir Kusturica i Ken Louč su minulih godina bili laureati priznanja "Aleksandar Lifka", koje Festival evropskog filma dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Program će u nedelju otvoriti film "Juče" Oskarom nagrađenog britanskog reditelja Denija Bojla. Naredne festivalske večeri, publika će moći da uživa u francusko--belgijskoj koprodukciji "Po Božjoj volji" reditelja Fransoa Ozona.

Pročitajte još - Knjige čuvaju duh republike

Film "Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice o poslednjem predsedniku Urugvaja biće prikazan 23. jula, a u pitanju je filmska priča koja predstavlja proučavanje života, vremena i zaostavštine poslednjeg urugvajskog predsednika Hosea Pepea Muhike. Sledećeg dana biće održana projekcija najnovijeg filma španskog reditelja Pedra Almodovara "Slava i bol", koji će i otvoriti festival, dok će film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča "Žao nam je što smo vas propustili" biti prikazan 25. jula.


BOGAT PROGRAM

OVOGODIŠNjE, 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Publici će biti predstavljeno više od 130 filmova.