ŠTA DONOSI SPORAZUM SRBIJE I FRANCUSKE: Šansa srpskom filmu i stripu

A. POPADIĆ

18. 07. 2019. u 11:09

ШТА ДОНОСИ СПОРАЗУМ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ: Шанса српском филму и стрипу

Najugledniji strip festival u Evropi, Foto Sajt Festival u Angulemu

Šta donose potpisani sporazumi sa Francuskom iz oblasti kulture. Lakše do koprodukcije sa velikom kinematografijom

TOKOM nedavne posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, potpisana su i dva važna sporazuma iz oblasti kulture - Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa.

- Najveća prednost Sporazuma o koprodukciji je to što, uz saglasnost mešovite komisije, status koprodukcionog dela mogu dobiti ona ostvarenja u čijoj proizvodnji srpski ili francuski producenti učestvuju sa deset odsto, a ne nužno sa 20 procentata, kako je bilo ranije - kaže, za "Novosti", ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Pročitajte još - MAKRON STAVIO RUKU NA SRCE I REKAO: Ovde su Srbija i Francuska; Vučić: Makron je pridobio srca naših građana

Po njegovim rečima, ovakvi ugovori predstavljaju veliku prednost za manje kinematografije.

- Ako neki filmski projekat vredi, na primer, pet miliona evra, vi sa 500.000 evra dobijate status koprodukcije, a ti filmovi imaju nacionalni karakter - pojasnio je Vukosavljević.

Novi sporazum zasnovan je na onom potpisanom pre dve godine u Kanu, između Filmskog centra Srbije i Francuskog nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike. Kako nam je rečeno u ministarstvu, slične, pojedinačne ugovore imamo još samo sa Kanadom i Italijom, ali su oni stari dve, tri decenije.

- Pre dve godine potpisali smo u Roterdamu Konvenciju Saveta Evrope o filmskim koprodukcijama. Potpisnice su, uglavnom, zemlje sa manjim kinematografijama kojima odgovara ovakav vid međusobne saradnje.

Aleksandar Zograf

Drugi sporazum, o saradnji u oblasti kulture i stripa, zbog koga je u Beograd doputovao i slavni autor Enki Bilal, predviđa uspostavljanje prvog rezidencijalnog programa u oblasti stripa između Francuske i Srbije, koji će se od naredne godine održavati u dva grada, Angulemu i Pančevu.

- Angulem je mesto gde se odvija najveći i najznačajniji festival stripa na svetu. Ovaj mali grad ima i muzej stripa, ali i ugledni, Međunarodni centar za strip i ilustraciju. Zahvaljujući potpisanom sporazumu, srpski autori boraviće u Angulemu, a u okviru istog rezidencijalnog programa, francuski strip autori dolaziće u Pančevo - kaže, za "Novosti", čuveni strip umetnik Aleksandar Zograf, koji će aktivno učestvovati u promociji naših autora na francuskoj sceni.

Po njegovim rečima, trenutno više desetina naših autora radi za francuske izdavače, ali tu je reč o isključivo francuskim projektima.

- Ideja je da srpski strip autori budu prisutni na francuskom izdavačkom području sa sopstvenim stvaralaštvom. Sledeća godina biće godina stripa u Francuskoj, pa je ovo pravo vreme da promovišemo naše umetnike - objašnjava Zograf i otkriva da je jedan od budućih planova da Srbija dobije štand na festivalu u Angulemu a da francuski autori budu gosti Nova festivala u Pančevu.

Vladan Vukosavljević

USPEŠNA OSTVARENjA

POSLEDNjIH pet godina saradnja između srpskih i francuskih filmskih poslenika je intenzivirana, pa je u tom periodu snimljeno više od deset filmova, među kojima su i ostvarenja "Krugovi" i "Otac" Srdana Golubovića, "Druga strana svega" Mile Turajlić, "Teret" Ognjena Glavonića...Pratite nas i putem iOS i android aplikacije